Държавата се готви да стане съдружник на Върбакова в ЧЕЗ само срещу 15 хил. лв.

Кабинетът е напът да легитимира сделката, в която премиерът видя заговор за свалянето му от власт

Държавата се готви да стане съдружник на Върбакова в ЧЕЗ само срещу 15 хил. лв.

Основният вариант за държавно участие в сделката за ЧЕЗ е придобиване на 34% от компанията на Гинка Върбакова "Инерком", което би струвало на фиска едва около 15 000 лв., научи Mediapool.

Справка в Търговския регистър сочи, че капиталът на "Инерком инвестмънтс" ЕАД на Гинка Върбакова е 50 000 лв. Ако държавата придобие около 1/3 от него, за което се твърди, че има принципно съгласие от страна на пазарджишката бизнесдама, бюджетът ще трябва да плати към 15 000 лв.

Въпреки че обяви, че ще се намеси в сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България, правителството досега не е казвало, че има намерение да придобива директно активи на чешката компания, което би струвало на бюджета десетки или стотици милиони левове. Неофициално се твърди, че покупката на седемте фирми на ЧЕЗ в България ще струва към 340 млн. евро.

Ако държавата стане съдружник в компанията на пазарджишката бизнесдама, това ще легитимира дружеството на Гинка Върбакова и ще го постави в много по-благоприятна позиция при евентуални преговори за финансиране с международни или български финансови институции. Освен това, чисто политически излиза, че премиерът Бойко Борисов ще влезе в сделка, за която само преди броени дни твърдеше, че е заговор за свалянето му от власт по подобие на февруарските протести през 2013 г.

През уикенда финансовият министър Владислав Горанов обяви пред бТВ, че е против държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, но ще се съобрази с общото решение на правителството.

"Продължавам да смятам, че няма нужда от подобна сделка (държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, б. р.), но сме готови да влезем и в подобна сделка, ако това ще гарантира спокойствието на битовите абонати", каза тогава той.

Горанов уточни, че влизането на държавата в сделката зависи от съгласието на ЧЕЗ да предоговори клаузата от договора с Гинка Върбакова, според която няма няма право да препродава бизнеса за пет години напред. Финансовият министър каза още пред бТВ, че ако все пак се стигне до положително решение от страна на чехите, държавата може директно да влезе в сделката, като купи компанията на Гинка Върбакова "Инерком” или част от нея.

Ако се стигне до участие на държавата в "Инерком", правителството ще отговаря само с размера на внесения капитал, тоест с въпросните 15 000 лв., при евентуални проблеми на компанията да връща заемите си от банките, с които ги е договорила, твърдят запознати със схемата.

В момента ЧЕЗ води арбитражно дело срещу българската държава за десетки милиони и затова се счита, че директните преговори между компанията и българската държава ще са трудни.
По предварителна информация днес Гинка Върбакова се очаква да се срещне с ръководството на ЧЕЗ в Прага, където ще увери чешката компания, че парите за сделката са осигурени и ще преговаря за включването на държавата.

Междувременно БСП внесе в прокуратурата три сигнала по сделката за ЧЕЗ. От партията настояват да се провери произходът на средствата, с които "Инерком България" кандидатства за купуването на енергийното дружество. От левицата питат прокуратурата още дали продажбата на държавния дял в дружеството през 2012 година е станала по закон, тъй като смятат, че противоречи на две енергийни стратегии. Третият сигнал е във връзка с досъдебно производство от 2013 година, срещу неизвестен извършител, за неполагане на грижи към имуществото на ЧЕЗ. От левицата искат да знаят до къде е стигнал случаят.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес