Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата се готви да вади зони от НАТУРА 2000

На фона на еврокритики за недобро управление на екомрежата, Нено Димов обяви за огромно количество територии, попаднали в нея погрешка

6 коментара
Държавата се готви да вади зони от НАТУРА 2000

Екоминистерството се готви да вади защитени територии от европейската екомрежа НАТУРА 2000, защото били вкарани в нея погрешка, без да са проверени данните. Това става на фона на критиките от Европейската комисия, че България не управлява достатъчно адекватно тези зони. През юли миналата година Брюксел дори предупреди България, че ще започне наказателна процедура заради това, че нарушава правилата за опазване на териториите от НАТУРА 2000.

Парадоксалното е, че именно с аргумента за по-добрата грижа за НАТУРА зоните се прокарват поправки в Закона за биологичното разнообразие, представени във вторник пред журналисти от екомиинстъра Нено Димов и предвиждащи ревизия на обявените зони от европейската екомрежа.

От екокоалицията "За да остане природа в България" изпратиха веднага писмо до премиера Бойко Борисов с искане за "незабавно спиране на опасни поправки в Закона на биологичното разнообразие", предложени от Димов.

Според природозащитната организация "приемането на предложените промени означава намаляване и обезсилване на мрежата Натура 2000, сериозни затруднения за устойчивото управление на защитените зони у нас и засилване на непрозрачното и авторитарно управление на природния ресурс на България, заради което в последните години страната ни продължава да губи гори, реки и защитени видове".

Неясен обхват на корекциите

Самият Нено Димов не можа да каже каква част от сегашните зони от НАТУРА 2000 ще подлежи на корекции, но факт е, че значителна част от инвестиционните проекти за строежи, особено по Черноморието и в планините, са възпрепятствани точно от ограниченията на европейската екомрежа.

Има огромно количество зони по НАТУРА, които не могат да бъдат там, и промените в Закона за биологичното разнообразие дава възможност грешките да бъдат поправени, каза Димов пред журналисти.

По думите му през 2007 г. обявяването на зоните от НАТУРА-мрежата у ставало по неясен начин и по съмнителни първични данни, с каквито Министерството на околната среда и водите не разполагало.

Това е старо медийно обвинение срещу екологичните организации при техни акции в защита на природата – че те се дали грешни данни за обявяване на зони за биоразнообразие.

"Държавата не разполага с голяма част от тези данни. Оттук нататък държавата не може да си позволи да взима решения по данни, които не са проверени. Тук новото е, че тези данни трябва да бъдат проверени за достоверността им. Ние сме свидетели на огромно количество зони, които попадат в НАТУРА и които по никакъв начин не могат да бъдат в НАТУРА, защото данните, по които са направени, са непроверени. Факт е, че тези грешки са правени преди повече от 12 години и е много трудно да бъдат изправени в момента и този закон дава и тази възможности“, каза министърът.

Той не можа да каже каква част от сега влезлите в обхвата на европейската екомрежа зони са попаднали там погрешка, тъй като "това е изключително сложна информация", но припомни, че 34.8 % от територията на страната е обхваната в тази мрежа.

"Когато има възможност след приемането на този закон да имаме достоверна и проверена информация, ще даде шанс на всичко, което е проверено, да бъде коригирано“, каза Димов.

По думите му този закон е трябвало да бъде приет още преди три години.

Промените са подкрепяни от бизнеса, но не и от екозащитниците

"Ние търсихме баланса и последната кръгла маса и последната среща, която имахме със съвета на учените ни доведе на нивото, на което считаме, че имаме достатъчно широка подкрепа, за да може този закон да бъде приет", каза Димов. Той обясни, че при последното обсъждане на поправките присъствали 16 неправителствени организации, 12 от които дали подкрепата си за тях, а останалите четири били против

"Имахме подкрепата на работодателски, на брашнови, синдикални организации, на местната власт. На практика включително след промените, които направихме със Съвета на учените и научната общност, считаме, че този закон е необходим. С приемането му ще развържем възможността за управлението на НАТУРА, а не със забраните, които потенциално застрашават една трета от територията на страната, което е лошо за околната среда, за бизнеса и за всеки един човек“, заяви екоминистърът.

Предлаганите промени в Закона за биологичното разнообразие предвиждат управлението на зоните от НАТУРА да се одобрява от обществен съвет, в който да влизат различни представители на местните общности.

"Извън националните органи се създава водеща роля на регионални органи на управление, в които участват местните власти, собствениците на земи в района, регистрираните в района неправителствени организации. Разбира се, това ще бъде под ръководството на представителите на държавата в частност на районните екоинспекции. По този начин в рамката, която ще се задава на национално ниво, ще могат да бъдат взимани най-добрите решения, за да бъде намерен балансът между опазването на околната среда и развитието на региона“, смята Нено Димов.

"Досега плановете за управление (на НАТУРА зоните) не бяха задължителни. Философията на териториалните планове е да се дава приоритет на активните мерки пред забраните и ограниченията. Така отговаряме на една от критиките на Европейската комисия, че само чрез забрани не може да бъде постигнато добро състояние на различните местообитания и видове“, допълни министърът.

Кой ще спре лобитата?

Притесненията на екоорганизациите обаче са, че местните бизнес лобита ще надделяват над решенията за управлението на защитените територии. Освен това природозащитниците обръщат внимание, че ще има дублиране на административни дейности, защото голяма част от НАТУРА зоните попадат в природни паркове.

"На първо място биологичното разнообразие се опазва, когато имаме разбирането да го опазваме. Законът е този, който дава рамка, а в тази рамка устойчивото управление става, когато са защитени максимален брой интереси. Вие не може да имате устойчива защита само чрез забрани. Това е нормално примерно за националните паркове, които имат ограничена територия. Да забраните една трета от територията на страната, няма как това да бъде устойчиво“, оправда предлаганите поправки министърът.

По думите му оттук нататък ще бъде задължение всяка организация, която работи и ползва публични средства за набиране на първични данни за защитените територии и правене на анализ, да предоставя тази информация  на широката общественост. "След като обществото плаща за определени данни и информация, трябва да има достъп до тях“, заяви Димов.

Опасни прецеденти

По-късно от "За да остане природа в България" излязоха със становище, че евентуалното приемане на поправките ще доведат до опасни прецеденти. Като такъв се посочва влизането в противоречие на изискванията на европейската директива за местообитанията и еднолично обезсилване на европейските закони за природата. Според организацията екоминистерството и ресорният министър ще получат безконтролно право да предопределя смисъла и бъдещето на всяка една защитена зона.

Тя алармира, че замяната на сегашния Национален съвет по биологично разнообразие по отношение на политиките по НАТУРА 2000 с консултативен такъв, без изисквания за научна експертиза за неговите членове, изключва от участие в него научни и академични държавни и граждански организации в областта на биоразнообразието,

"Промените биха улеснили строежи и злоупотреби в опазени природни обекти. Фактът, че около една трета от страната попада в НАТУРА 2000 мрежата е шанс, който трябва да бъде използван за подобряване на качеството на живота на българите", посочва се в съобщението на "За да остане природа...". Коалицията предупреждава и за опасността от поредната наказателна процедура срещу България.
 
"Този опасен прецедент е иницииран  от министъра на околната среда и водите Нено Димов. Природозащитниците припомнят, че това е министърът, който подведе Министерски съвет да вземе решение за промяна в плана за управление на НП „Пирин“ с цел застрояване,  в нарушение на три български закона. Разликата този път е, че става дума не за една защитена територия, а за цялата екологична мрежа. Стартиралите нови наказателни процедури в областта околна среда показват, че министърът на околната среда и водите очевидно отказва да спазва европейските задължения на България в областта на околната среда", завършва съобщението на природозащитниците, които отдавна настояват за оставката на Димов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Калико Джо
  #6

  По сталински - няма човек, няма и проблем! При нас ще е - няма природа, няма и екопроблеми.

 2. Стоян K. Стоянов
  #5

  А дано да стане.

 3. Мазен Кумунис
  #4

  Доста закъсня държавата! Наглостта на "зелените" терористи го доказва! България изостана на светлинни години от развитите страни в сферата на ски туризма! А имаме прекрасни условия за ски туризъм! За сметка на това една групичка от майкопродавци се обогати от грантовете на конкуренцията на България. Венсеремос! ;)

 4. асен
  #3

  този мошеник – и това беше в дсб! какъв гнусен тип!

 5. Чинчила
  #2

  Този да го застреляш, пак ще му е малко.

 6. Лизи Гугуткова
  #1

  "Натура 2000" поне частично съвпада с територията на национална защитена територия. Например националните паркове са вид национална защитена територия, като всеки от трите национални парка – Пирин, Рила и Централен Балкан – съвпада частично с едноименна зона от "Натура 2000". Но когато специалистите говорят за защитена зона "Пирин", те имат предвид юридическа защита за природата там по европейските правила на "Натура 2000" - защита, различна от тази за Национален парк "Пирин" по силата на българския ЗЗТ.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.