Държавата се огъна и удължи живота на “Брикел“

Държавата се огъна и удължи живота на “Брикел“

Държавата се отметна от собствените си закани да спре принудително ТЕЦ "Брикел" на бизнесмена Христо Ковачки, тъй като не отговаря на екологичните изисквания на Европейския съюз, стана ясно в петък след среща между министрите на икономиката и на околната среда Трайко Трайков и Нона Караджова със синдикати и собственика на дружеството.

Топлоцентралата трябваше да спре работа още в началото на септември, тъй като изчерпа разрешените ѝ 20 хил. часа работа без сероочистващи инсталации, но дружеството продължи дейност. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде срок за доброволно извеждане от експлоатация до края на октомври, след което обеща принудително спиране на блоковете.

Последваха синдикални и работнически протести в началото на седмицата и "компромисното" решение днес.

На централата ще бъде разрешено да работи още две седмици, през което време ще се събере съвет с участието на представители на ековедомството и на бизнеса, за да се реши дали на дружеството на Ковачки да се дадат допълнителни парникови квоти от националния резерв за нови мощности, за да не може Европейската комисия да санкционира държавата. Въпросните квоти разрешават на съответната мощност да изхвърля определено количество въглеродни емисии, без да бъде санкционирана за това.

Самият екоминистър Нона Караджова призна, че отпускането на квоти от националния резерв може да навлече на държавата неприятности, тъй като и останалите предприятия ще поискат допълнителни емисии за замърсяване на въздуха и ще са в правото си. Това от своя страна ще създаде проблеми с Брюксел.

Възможният вариант бил на централата да се дадат квоти, за да работи още шест месеца само с два котела, а персоналът да е зает на половин ден, обясни Караджова. Ковачки отново бил обещал да внесе банкова гаранция за реализирането на инвестиция от 38 млн. евро в сероочистките на ТЕЦ-а. Той дори се ангажирал да плати евентуалните санкции, които Брюксел ще наложи на България за оставянето на централата в режим на частична експлоатация.

Банкова гаранция за играждането на сероочистки на "Брикел" бе обещана от разследвания за укриване на данъци бизнесмен още на 1 септември, но въпреки уверенията му, че ще бъде внесена до дни, тя така и не беше учредена. Не е ясно и под каква форма се е ангажирал Ковачки да плаща евентуалните глоби от Европейската комисия. 

Собственикът на ТЕЦ "Брикел" не е готов да спре предприятието, докато прави инвестицията за въвеждане на екологични технологии, съобщи от своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков  По думите му се дискутира някакъв компромис - нещо да работи, а през това време да бъдат подкрепени хората, които ще бъдат освободени, за да може, когато предприятието пак заработи, отново да бъдат назначени.

Министърът отбеляза, че държавата е направила компромиси, последният от които е, че все още не са поискани 30 млн. лева, които според приватизационния договор предприятието дължи, ако работи след изчерпването на разрешението ѝ 20 хиляди работни часа.

"Брикел" има право да ползва допълнителни квоти парникови газове от резерва“, заяви от своя страна Валентин Терзийски, зам.-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България и шеф на друго дружество на Ковачки - “Топлофикация-Бургас“ .

Според него резервът е предвиден и за действащи инсталации, които изменят характера на производството си. Съкращаването на производството на "Брикел" с 50 на сто може да се смята за съществено изменение в производствения характер, посочи Терзийски.

Той заяви, че причината да не е започнало изграждане на сероочистваща инсталация в "Брикел" е бавената от МОСВ процедура по оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на проекта. Заради това и финансовите институции не ни разрешават усвояването на парите по кредита за изграждане на сероочистка, коментира той.

Караджова обясни, че след като вече са получени и последните необходими документи в ековедомството, може да се съкрати процедурата по ОВОС до три месеца.

След получаването на необходимите разрешителни, изграждането на сероочистваща инсталация ще отнеме още 12 месеца, уверили синдикатите. Не е ясно обаче как ще стане това, дори и да се намерят квоти за удължаване на работата с 6 месеца

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес