Държавата се отказва от дела си в “Трансболкан ойл пайплайн”

Държавата се отказва от дела си в “Трансболкан ойл пайплайн”

Държавата ликвидира дела си в компанията “Трансболкан ойл пайплайн България” АД, която бе създадена за строежа на петролопровода Бургас-Александруполис. Това съобщиха за Mediapool във вторник отлично информирани източници от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Правителството ще вземе решение на заседанието си в сряда за прекрати участието си в акционерната компания. Точката е вписана в дневния ред на извънредното заседание на кабинета.

“Трансболкан ойл пайплайн България” беше учредена на 17 април 2003 година от държавата в лицето на министъра на регионалното развитие и благоустройството и компаниите “Мултигруп”, “ЛУКойл България”, “Индустриален холдинг България”, “КЗУ”, “Монолит-3” и “Трансстрой ойл пайплайн” ЕООД – Бургас. При учредяването държавата си запази златната акция, която бе на стойност 1000 лв. и даваше правото на един глас при вземане на решения.

Компанията беше създадена, за да участва строителството на петролопровода Бургас-Александруполис. Обявената преди три години цел на държавата беше да си намери кандидат-инвеститори, които да осигурят  инвестициите, които ще се паднат на България, според притежавания от нея процентен дял в съоръжението.

Неофициално обаче се знаеше, че голямата част от българските фирми, които се включиха в “Трансболкан” са кандидати да продадат процентния си дял и най-вече да се включат като изпълнители при строителството на тръбата.

Българското правителство се бореше за равно процентно участие на трите държави – България, Гърция и Русия. Окончателното решение за процентното съотношение между трите страни остана да се вземе при създаването на бъдещата проектна компания, която ще управлява реализацията на съоръжението. Тя трябваше да се сформира през април в Атина, но и това решение по проекта се отложи за неопределеното бъдеще.

“Трансболкан ойл пайплайн България”  бе учредена с общ капитал от малко над 3 млн.лв. и всички всяка фирма – учредител получи по 14 %. Според източници на Mediapool, повечето от фирмите отдавна се опитват да се освободят от участието си в неефективното дружество, защото средствата са им блокирани в него без никаква полза за компаниите. Според специалистите, щом държавата ликвидира участието си в компанията, тя реално ще престане да съществува, защото всички останали също ще се изтеглят.

Гърция е на път да се откаже от реализацията на тръбата от Бургас до Александруполис, коментираха за Mediapool представители на кандидат-инвеститори в тръбата. Причината е в натиска, оказван от държавната руска компания “Транснефт”, която иска контролния пакет от акциите на съоръжението. Преди близо две седмици, гръцките агенции съобщиха, че Русия настоява за ново междуправителствено споразумение между трите държави, в което да се запишат твърди ангажименти и гаранции за инвеститорите в тръбата.

Според запознати, в южната ни съседка не били доволни, че Русия иска всичко, но се ангажира единствено с осигуряване на суров петрол, с който да се захранва тръбата и не планира да вложи нищо в строителството. Изявленията на представители на “Транснефт”, че искат и пълен контрол над танкерния транспорт от тръбата в Новоросийск до Бургас възмутила големите гръцки корабособственици. На този етап, позицията на Гърция била да изчаква развитието на преговорите между България и Русия за строителството на тръбата.

Все още няма насрочена дата за работната среща, която трябваше да се състои в Атина и на която представителите на трите държави, трябваше да обявят учредяването на проектната компания и инвеститорите, които ще влязат в нея.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?