Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата се оттегля от здравното финансиране и натоварва с него населението

Здравеопазването е в колапс - бюрократизирано, корумпирано, все по-скъпо и неефективно

10 коментара
Държавата се оттегля от здравното финансиране и натоварва с него населението

Българското здравеопазване се намира в критично състояние , системата работи неефективно, липсва държавна политика и концепция за радикални промени, която да осигури ново отношение към здравето на хората, което да мотивира и осигурява високо качество на живот“. Това е общият извод от анализа за състоянието на здравния сектор, направен от Българската стопанска камара със съдействието на Българския лекарски съюз и браншовите организации на работодателите в здравеопазването. Анализът бе представен в понеделник пред журналисти от изпълнителния председател на камарата Божидар Данев.

Макар констатациите да не са нови, числата показват дълбочината на проблемите в сектора и извода, че здравната система ще изпадне в скорошен колапс, ако не бъдат предприети спешни, а след това стратегически мерки за реформа. Самият здравен министър Таня Андреева и управителят на здравната каса Румяна Тодорова признават, че системата е с тежки проблеми, чието решаване на търпи отлагане.

Според авторите на анализа, системата е силно бюрократизирана, корупцията е много висока, не се осигурява реален и равен достъп до качествено здравеопазване на почти една трета от българите, осигурителната система е силно деформирана и натоварена с несвойствени функции, а управлението ѝ е одържавено.

"Касата действа като социална институция - обслужва и хората без здравни вноски"

"НЗОК се е превърнала в социална институция, която финансира медицинското обслужване на цялото население без оглед на осигурителния му принос“, отбеляза при представянето на анализа Данев. Публичните разходи за здравеопазване като дял от БВП у нас са около 4% при средно 7.3% в ЕС, а през последните 10 години държавата последователно се оттегля от финансирането на здравеопазването, като прехвърля тежестите върху населението.

В периода 2008-2013 г. частните разходи за здраве на човек са се увеличили с 68%, а публичните - с 19%. В здравеопазването влизат всяка година над 9 млрд. лв., вкл. от регламентирани и нерегламентирани плащания.

Проблемите в здравеопазването от финансов, технологичен, организационен и нормативен характер водят до влошаване на ефективността на здравната система - все по-скъпо здравеопазване и все по-болно население.

За периода 2008-2013 г. разходите за болнична помощ са се увеличили с 65.7% (с 661 млн. лв.), без да настъпят особени промени в здравния статус на населението. Коефициентът на смъртност у нас достига до 15‰ през 2012 г. при 9.6‰ за ЕС-27. Коефициентът на детска смъртност е 7.8‰ при 3.9‰ за ЕС-27.

Раздуване на щатовете, некоректност на държавата като платец

"През 1990 г. щатният персонал на Министерството на здравеопазването е бил около 150 души, а днес министерството издържа 144 второстепенни разпоредители на бюджетна издръжка. В НЗОК са заети над 2500 души. При този огромен ръст на административния персонал няма подобряване на качеството на здравно обслужване на населението“, отбеляза Божидар Данев.

Той посочи, че държавата не е коректен платец към здравната каса. Между 2010 и 2013 г. общият трансфер от бюджета към НЗОК за здравни вноски за пенсионери, деца, ученици, безработни, студенти и др. е 941.1 млн. лв. годишно. Продължава практиката размерът на вноските на осигуряваните от държавата лица да не съответства на разходите, които се правят за тяхното здравно обслужване. Средната осигурителна вноска за тях е около 19.60 лв. при средна вноска за осигурените от реалния бизнес около 60.10 лв.

При това положение реалният сектор осигурява с внесените от него вноски 64% от бюджета на НЗОК при положение, че прави вноски за 33.4% от всички осигурени лица. А и по време на правителството на ГЕРБ бяха одържавени около 2 млрд. лв. от бюджета на НЗОК, което се равнява на едногодишния бюджет на касата.

За недофинансирането на системата сериозна роля играе и неефективна работа на приходната администрация, която не събира задължителните вноски от над 1.2 млн. души.

Държавата се опитва да компенсира намалените приходи чрез увеличение на прякото и косвеното облагане. През периода 2008-2013 г. ставката за здравно осигуряване се увеличи с 33%, таванът на максималния осигурителен доход – с 10%, минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се – със 75%, средният осигурителен доход – с 30%, средната работна заплата – с 48%, МРЗ – с 41%, и т.н. Въпреки комулативното въздействие на всички тези показатели приходите от здравни вноски за периода са нараснали само с 11 %.

Свръхконцентрация във финансирането на болничната помощ

Около половината от средствата за болнична медицинска помощ на НЗОК за 2013 г. са изразходвани в София-град и Пловдив - общо 48%, като само за София-град са 32%. В седем области (София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора и Пазарджик) са концентрирани 71% от средствата за болнична помощ.

През 2013 г. 10% от бюджета на касата за болнична помощ са изплатени на две болници от всичките 367, с които касата е сключила договор. Една четвърт (25%) от средствата на НЗОК за болнична помощ са усвоени от 9 болници, една трета (33%) – от 14 болници, а по-малко от 10% от всички болници (30 болници) са усвоили половината (51%) от бюджета на касата за болнична помощ.

Само 5% от лекарите са под 30-годишни

Висококвалифицираните кадри намаляват, а броят на патоанатомите, съдебните лекари, анестезиолозите, детските лекари, микробиолозите, хирурзите и др., е под критичния минимум. Голяма част от здравните специалисти (особено младите) напускат страната. В продължение на 6 години повече от 3000 лекари са напуснали България.

Само 5% от лекарите са до 30 години. Критично е положението със сестрите. Липсва стройна система за продължаващо медицинско образование. Повишаването на квалификацията е оставено на инициативата на съсловието. Липсват добре подготвени и мотивирани здравни мениджъри. Като правило изискванията за тези, които заемат ключови позиции в системата, компетентността и професионализма са заменени от политическата принадлежност, се посочва в анализа на БСК.

Забавя се въвеждането на електронното здравеопазване като фактор за подобряване на ефективността и прозрачността на системата, и за повишаване на качеството и контрола върху медицинските услуги, констатират още от стопанската камара.

Идеи за спешни мерки

За спиране на срива на здравната система и за подобряване на качеството на здравното обслужване от БСК предлагат голям набор от мерки, сред които:

Частните болници да не формират печалба за услугите, финансирани от НЗОК. Възнаграждението на личните лекари да не зависи от броя на пациентите, а от качеството на работата им. Лекарите в държавните болници да работят само по един трудов договор. Държавата да плаща реални по размер здравни вноски за осигуряваните от нея лица. Драстично да бъде съкратен персоналът в МЗ и НЗОК. Ръководителите на НЗОК да се избират с публичен конкурс от Надзорния съвет на касата, а не от парламента. Вместо 28 регионални здравни каси да има 6.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #10
 2. TheWiseman61
  #9

  Това правителство единствено знае да оправдава некадърността си вече близо година ще стане с партия ГЕРБ Няма да е лошо да вземат да направят нещо, а не само да се оправдават!

 3. warfs
  #8

  Докторите да не се правят на света вода ненапита. И те мислят само за колкото се може повече пари.

 4. Filan Kishiev
  #7

  Както е тръгнало народът много скоро ще си помисли: Защо аджеба ни е тази шибана държава, ние и при Абдул Хамид II-ри, и при Т Живков I-ви сме били по-добре? Малей,каквато е люта раята, скорошният хохолски мегдан може да изглежда оптимистично като \\\"Спящата красавица\\\" на Шарл Перо.

 5. Pavlova
  #6

  Не чувам някой да търси съдебна отговорност от Дянков за откраднатите от НЗОК пари!!! Нито пък от Атанасова за простотиите, които натвори!!! До сега няма едно правителство с концепция какво да прави със здравеопазването, ама вече няма на къде... трябва да се дайства.

 6. borisboy
  #5

  С други думи: "пАри нема - действайте"

 7. Valentin Dimitrov
  #4

  Да не би здравеопазването да се различава от политиката, строителството, съдебната система, търговията, енергетиката и т.н. ?!?!?!?!?! Всичко съзнателно е разрушавано цели 70 години от една единствена партия, която пак се домогва до властта. ЦИК като е наша, пак ще стане, другари, спете спокойно.....

 8. daskal
  #3

  Излишен припев - банално повторение на очевидното. Натикани сме на майките си в... Тоест в бониците, в аптеките, в банките, пред гишетата на общинински, държавни служби и монополисти - ток, вода и парно. Няма мърдане! Направо да се чудим как да спастрим за собственото си заравяне в земята.

 9. boko
  #2

  Деса Атанасова Змията, може само да се учи от Андреева. Онази крадлива сврака тотално се провали, като здравен министър. Е, напълни стабилно банковите си сметки, това е сигурно.

 10. boko
  #1

  Интелигентна и уравновесена жена, която е специалист в областта и си разбира от работата.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.