Държавата се разбърза срещу частните лотарии, след като 5 години работи за тях

Проектът за държавен монопол върху тотото и лотариите мина на първо четене в бюджетната комисия

Държавата се разбърза срещу частните лотарии, след като 5 години работи за тях

След като призна, че за пет години е спестила поне 210 млн. лева такси на частните лотарии на бизнесмена Васил Божков, държавата се разбърза да му отнема лиценза и да въвежда държавен монопол върху тази дейност. В четвъртък премиерът Бойко Борисов за пръв път коментира официално скандала, отхвърляйки твърденията на Божков, че целта е неговите фирми да бъдат национализирани и бизнесът с лотариите да бъде даден на друг.

"Това не е национализация, а отнемане на лиценз, ако се докажат съмненията за неплащане на стотици милиони такси към държавата", каза Борисов преди правителственото заседание.

Каква точно е играта на правителството обаче не е ясно, тъй като спешно подготвен от Министерството на финансите втори (след този на Валери Симеонов, б. р.) хазартен проектозакон предвижда сериозно съкращение на държавната такса върху лотариите, тотото и спортните залози - с около 30%. Министър Владислав Горанов освен това предлага настоящата Държавна комисия по хазарта, която според властите е облагодетелствала бизнеса на Божков, да бъде повишена в агенция. Тя ще е на пряко подчинение на самия Горанов, а председателят ѝ ще разполага с драконовски правомощия.

"Ако докладът на АДФИ за плащаните от хазартните фирми такси е верен, много хора ще имат проблеми", предупреди Бойко Борисов, без да конкретизира кого има предвид.

Преди няколко дни самият Божков се оплака пред фенове на издържания от него футболен клуб "Левски", че Борисов не му вдига телефона си. Той обвини управляващите, че проектозаконът им за одържавяване на лотарийните игри цели да национализира неговите лотарийни фирми и да даде бизнеса на друг, но без посочва на кого. Божков, освен това, предупреди, че ако му вземат "Националната лотария", няма как да издържа "Левски".

Лицензът на лотариите може да бъде отнет и по сегашния закон, но това няма как да се случи светкавично, най-малкото защото е необходимо Комисията по хазарта да предяви официално претенциите си към частните лотарии за невнесени такси и данъци. До момента това не се е случило, а именно Комисията по хазарта е органът, който от пет години насам е допускал неплащането на тези задължения.

Проектът на Валери Симеонов бе одобрен на първо четене в комисия

Междувременно, депутатите от ГЕРБ се разбързаха с разглеждането на внесения от лидера на НФСБ Валери Симеонов проектозакон за въвеждане на държавен монопол в тотото и лотариите. Пред препълнена зала с журналисти, но полупразна откъм депутати, проектът бе одобрен в четвъртък следобед от бюджетната комисия. "За" гласуваха 11 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", а против бяха 6-ма от ДПС и БСП, като повечето от тях дадоха гласа си неприсъствено.

Дебат на практика нямаше, защото се оказа, че няма на кого депутатите да задават въпроси. "Представители на Държавната комисия по хазарта няма, защото прокуратурата е там и не могат да се отделят от работното си място", разясни шефката на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ).

Отсъстваха обаче и ключови депутати от БСП и ДПС като Румен Гечев и Йордан Цонев, които обикновено активно участват в дискусиите. Единственият въпрос на левицата бе дали текстовете на Симеонов ще се пращат за нотификация в Европейската комисия - нещо, което се случи с първия му проект и което забави разглеждането му с половин година. От обясненията на Менда Стоянова не стана ясно дали това ще се случи и със сегашните текстове.

Валери Симеонов обаче смята, че до подобна стъпка едва ли ще се стигне. Той обясни още, че проектът му не е противоконституционен, защото с него не се налага държавен монопол върху целия хазартен сектор, а само върху един вид игри - лотариите, което не е забранено от конституцията.

Менда Стоянова: Законът е ясен, лотариите е трябвало да плащат 15% такса

В лицето на Менда Стоянова от ГЕРБ и шефката на "Данъчна политика" в МФ Людмила Петкова държавни представители за пръв път признаха публично, че законът е категоричен за това каква такса е трябвало да плащат частните лотарии - 15% върху залозите, а не 20% върху разликата между залозите и печалбите на участниците, както реално се е случило.

"Законът е категоричен. Аз лично добавих лотарията в облагането с такса от 15% върху залозите в края на 2014 г. Мотивите към законопроекта тогава бяха пределно ясни, ако някой се опитва двуяко да тълкува закона", посочи Стоянова пред журналисти. На същата позиция е и Людмила Петкова, която каза, че законът е ясен за таксата от 15%, а проблемът е в това как той е изпълняван.

Това не попречи на "Нове холдинг" на Васил Божков да изпрати поредната си официална позиция, в която обяснява, че лотариите са спазили "буквата на закона" и са платили всички дължими по закон данъци и такси.

Борисов: Не е национализация, а отнемане на лиценз

По-рано в четвъртък Бойко Борисов разясни пред министрите си, че "думите за одържавяване и национализация са дълбоко неверни, но когато държавата дава лиценз на фирми да упражняват бизнес и те трябва да плащат такси, а те не го правят, се взима лицензът и нищо друго".

Премиерът съобщи, че от няколко дни, докато е бил на срещата в Давос, в публичното пространство са се ширели дълбоки неистини относно това, че някой възнамерява да национализира частен хазартен бизнес. Борисов заяви, че на неговото бюро е имало доклад на АДФИ, в който се казва, че са засечени разлики от неплащане на такси за стотици милиони.

"Създава се много грешно впечатление с умисъл, или не, или от незнание, но в публичното пространство вървят странни заключения. На моето бюро има доклад от Агенцията за държавен и финансов контрол или още казано - Държавна финансова инспекция, адресиран до финансовия министър и главния прокурор. Този доклад от много страници, за който те си носят отговорност, това е официалният доклад, и касае разликите в плащане на такси за стотици милиони. Има много фирми, но тъй като прокуратурата вече е направила изземвания вчера, няма да коментирам фирмите като имена", каза Борисов.

Подчерта, че е настоял за специален текст в проектозакона, който да спре спекулациите как бизнесът ще отиде при друг човек: "Възложил съм на Горанов и Менда Стоянова изрично да се впише, че няма да се дава на концесия, че ще е забранено за приватизация. Да е сигурно, че освен държавата никой друг няма да се занимава с тази дейност".

Борисов коментира и думите на Васил Божков, че ако лотарията затвори, "Левски" ще фалира. Борисов заяви, че в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция никъде не фигурирало името на футболния клуб "Левски", поради което премиерът недоумявал каква е връзката.

Премиерът: "Левски" ще го има и след мен и Божков

"Левски" е имало много преди мен, ще има много след мен, имало го е преди Божков, ще го има и след него. Винаги ще има "Левски", декларира Бойко Борисов. Това бе единственият път в цялото му изказване, когато спомена името на Божков.

Той се опита да успокои феновете на футболния клуб като заяви, че ще се срещне в петък с тях, както го прави с всички.

В успокоителен дух бе и прессъобщение до медиите, пратено от "Главболгарстрой" в края на деня, според което задълженията на "Левски" към фирмата за строителните дейности на "Герена" са 3 млн. лв. с ДДС и върху тях не текат лихви. От дружеството припомнят, че са предложили на "Левски" дългът да се отсрочи с нови 5 години в името на разбирателството и благополучието на клуба.

Споделяне

Още по темата

Още от България