Под заплахата за санкция от Европейската комисия

Държавата се разбърза за нов частен мултиплекс, "Булсатком" е сред кандидатите

Държавата се разбърза за нов частен мултиплекс, "Булсатком" е сред кандидатите

До края на януари Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще вземе решение за обявяване на конкурс за издаване на още едно разрешително за изграждане на частен мултиплекс за цифрово телевизионно радиоразпръскване с национален обхват. Съобщението на регулатора идва на фона на нова заплаха от евросанкции заради ограничаване на пазара на този вид услуги, след като още през май 2010 г. от Европейската комисия предупредиха България, че проведените през 2009 г. процедури за наземно цифрово радиоразпръскване са ограничили конкуренцията на този пазар.

Така през декември 2012 г. от КРС обявиха процедура по събиране на заявления от потенциални кандидати да вземат новия частен мултиплекс и в уречения срок – 10 януари, такива са подали "Ди Ви Би Ти", "Динамикс" и "Булсатком", която само преди дни взе лиценз и за четвърти GSM-оператор и бе сред неуспелите кандидати в проведените през 2009 г. две процедури за изграждане на пет мултиплекса. "Ди Ви Би Ти" също кандидатства за обществената цифрова платформа през 2010 г. и се размина за малко с разрешителното.

Възможно е кандидатите за новия мултиплекс да се окажат и повече, тъй като КРС приема и заявления за интерес по пощата, като ще важи пощенско клеймо до 10 януари 2013 г. В бъдещия конкурс за търговски мултиплекс ще могат да се включат и фирми, които не са заявили първоначално интерес, допълват от КРС.

През 2009 г. КРС проведе две конкурсни процедури за разпределяне на пет лота за мултиплексите.

Първите две платформи за цифрово тв разпръскване бяха спечелени от тогава словашката "Тауърком", която през 2010 се вля в Националното управление “Радиотелевизионни системи“ (НУРТС), продадено от "Виваком" на офшорката “Манселорд Лимитед“, представлявана от Цветан Василев, собственик на Корпоративна банка, който пък миналата година заедно с руската "ВТБ Кепитъл" купи самата "Виваком".

В момента двата 15-годишни лиценза за цифровите телевизионни мрежи се държат от "НУРТС Диджитъл", която е дъщерна на "НУРТС България".

Втората конкурсна процедура за останалите три частни мултиплекса през 2009 г. бе спечелена от латвийската "Хану Про", която по-късно взе и разрешително за изграждане на обществения мултиплекс, който да разпространява програмите на БНР и БНТ. През юни 2012 г. от "Хану Про", която също е свързана с фирми на Цветан Василев и това породи недоволството на играчите на телевизионни пазар от съсредоточаване на търговска мощ, поискаха от КРС да прехвърлят разрешителното за трите търговски мултиплекса на американската компания “HD Медиа сървисиз” ЛТД. Мотивът на "Хану Про" бе съсредоточаване върху изграждането на обществения мултиплекс и регулаторът им разреши отстъпването на правата.

Междувременно бе удължен срокът за въвеждане на изцяло наземно цифрово телевизионно разпръскване, който съгласно евроангажиментите ни бе до края на 2012 г.

Заради “трудности от финансово, правно и пазарно естество“ правителството на ГЕРБ премести тази дата за 1 януари 2015 г. като аналоговият сигнал за телевизионно разпространение ще бъде изключен на 1 септември 2013 г.

За популяризирането на цифровата телевизия в края на миналата година започна и в момента усилено върви реклама, за която държавата плаща 10 млн. лв., като се планира да бъдат похарчени още 7.5 млн. лева държавни пари.

Споделяне

Още по темата

Още от България