Държавата се сети: Частните лотарии са спестили поне 210 млн. лв. такси

Министерство на финансите още се чуди законна или незаконна е загубата за бюджета

Георги Начев, директор на АДФИ. Снимка: БГНЕС

Единствено държавният "Български спортен тотализатор" е плащал записания в закона пълен размер на таксата за хазарт – 15% върху залозите, през последните пет години. Всички други частни компании, организиращи тото, лото, лотария или залагания върху спортни състезания, са внасяли значително занижена такса – 20% върху разликата между залозите и изплатените печалби.

Така, само двете частни лотарии на Васил Божков са спестили към 210 млн. лв. от 2014 г. до 2019 г., а общата сума на несъбраните постъпления в бюджета от останалите игри се очаква да се окаже значително по-висока.

Това обяви на брифинг в сряда директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев, който е подчинен на финансовия министър Владислав Горанов. Начев обясни, че изнася пред медиите предварителни резултати от продължаващата все още финансова инспекция на Държавната комисия по хазарта заради високия обществен интерес.

Тъй като проверката все още не е приключила, Начев не се нае да коментира дали в доклада на подчинената му агенция ще се твърди, че спестяването на таксите е било незаконно и дали съответно става дума за пропуснати ползи или вреди. Заключение по този въпрос ще има, след като инспекторите изследват всички документи, посочи директорът на АДФИ.

До проверката се стигна след разпореждания на финансовия министър Владислав Горанов и на Специализираната прокуратура.

По-рано, в интервю за "Свободна Европа" мажоритарният акционер в лотариите Васил Божков заяви, че всичко е плащано по закон, но призна, че ако фирмите му са плащали таксата, внасяна от тотото, "лотарията щеше да е фалирала". "На онова (по-високата такса, б. р.) надали щеше да издържи", допълва бизнесменът.

Той дори прави допускането, че финансовият министър "сигурно е знаел" за проблема, но въпреки това нямало нарушение на закона. А това, че тотото е плащало значително по-висока такса, Божков си обяснява с обстоятелството, че то "няма частен интерес". "За тях има ли значение какъв данък плащат? Вижте им отчетите – всяка година са на загуба", допълва бизнесменът.

Шефът на АДФИ Георги Начев каза още, че от 2014 до 2019 г. общо постъпленията в бюджета от държавни такси за тото, лото, лотария, спортни залагания и др. са били около 500 млн. лв.

"Днешното изявление на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев потвърди, че частните оператори в игралния бизнес не са извършвали нарушение на закона, който определя събирането на такси", обявиха по-късно "Евробет", "Национална лотария" и Българска асоциация на хазартната и развлекателната индустрия (БАРХИ) в позиция до медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес