Държавата се смили над бездомните в Русе и им пое PCR-изследванията

Държавата се смили над бездомните в Русе и им пое PCR-изследванията

Държавата се смили над бездомните след излъчения от БНТ репортаж за абсурдното изискване хора без дом да бъдат принуждавани да си плащат за PCR тест, за да могат да бъдат настанени в кризисен център. След показването на проблема по телевизията е била създадена организация социалните служби и Регионалната здравна инспекция да поемат разходите за изследването на хората от улицата.

За да се възползват от безплатния PCR тест хората без подслон първо трябва да подадат молба за еднократна финансова помощ, което досега не се изискваше. Не е ясно обаче колко от тях биха го направили. Затова служители от "Социално подпомагане" в Русе се отзовават и на сигнали на граждани за бедстващи хора на улицата. След това бездомниците ще бъде издирени и тествани, увериха от общината.

"Самото заплащане на тестовете става с тази молба за еднократна помощ, която се отпуска от дирекция "Социално подпомагане". Но имаме уверението на колегите от РЗИ, че ако имаме хора, които са на улицата, те могат да бъдат тествани. Няма как това да се случи в пълния обем на всички хора, но така или иначе приоритетно тия хора, за които ни бъдат подадени сигнали, ще бъдат тествани", каза Катя Петрова, директор на Дирекция "Социални дейности" - Община Русе.

По този начин 62-годишният бездомник Пламен Пенчев, за който до вчера приютът беше недостъпен, защото няма пари за изследване, вече ще може да се възползва от услугата.

"Няма, откъде да имам, аз нямам работа. От 27 години по улиците оцелявам", каза Пламен Пенчев.

В центъра за настаняване на бездомни все още има 12 свободни места. А хората, които ще оцеляват на улицата, могат да се възползват от кризисната трапезария на БЧК, където ще получават всеки понеделник пакети с храна за една седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?