Държавата се задейства за надвърнатите царски гори

Държавата се задейства за надвърнатите царски гори

Държавата най-сетне се задейства по казуса с надвърнатите 4500 дка царски гори в Рила при реституцията на имотите на бившия цар Симеон Сакскобургготски през 2003 г., когато той бе премиер. От отговор на премиера Бойко Борисов по парламентарно питане от депутатите от Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров стана ясно още, че ще проверят и длъжностни лица, които не са си свършили работата по завеждането на гражданско дело срещу решението на поземлената комисия в Самоков, която дублира неправомерно парцели по нотариални и крепостни актове, с което една и съща земя и върната два пъти. Освен това се установиха множество груби административни нарушения, за които обаче не бе потърсена наказателна отговорност.

Бившият шеф на Държавната агенция Стефан Юруков (БСП), който вече е клиент на прокуратурата за заменките на държавни гори, до последно обясняваше, че такова дело ще бъде заведено, но се очаквало Сакскобургготски да върне доброволно получените в повече гори. Нито едно от двете неща не стана.

Ще бъде сезиран административния съд чрез гражданска жалба за обявяване на нищожно на решението на областната комисия, защото до настоящия момент това не е сторено, каза Борисов в пленарна зала. Ще се иска и обявяване за явна фактическа грешка при вземането на решението на поземлената комисия, допълни той.

"В случая е относима изрична норма от преходните и заключителни разпоредби на закона за собствеността, съгласно която давността за придобиване на държавни имоти спира да тече до 31 декември 2011 г. Затова ще използвани всички правни възможности, всички налични доказателства, за да се гарантира в най-голяма степен решението на казуса в интерес на държавата и обществото“, каза още премиерът.

На уточняващ въпрос от Иван Костов дали са предприемани стъпки царят да върне доброволно надвзетите имоти, Борисов каза, че подобни разговори не са водени със Сакскобургготски.

Симеон Сакскобургготски също разчита на експертите да установят фактите около т.нар. надвзети гори, пише в разпространено по-късно съобщение на Цветелина Узунова, прессекретар на бившия министър-председател.

В него се припомня, че преди близо година по инициатива на Симеон Сакскобургготски е създадена комисия, която да изясни ситуацията около тези гори. “Още тогава беше обявено, че има дублиране на стари документи за собственост от началото на миналия век“, пише Узунова.

Според изявлението, в случая не става дума Симеон Сакскобургготски да направи някакъв популистки жест, а е въпрос на обективна експертна работа да се изясни има ли наистина проблем и как той да бъде преодолян.

Узунова смята още, “че пред обществото ни сега има много по-сериозни задачи от това да влиза отново в схемата на втръсналите на всички ни кампании за т.нар. царски имоти, организирани през последните 8 години от определени партии и с толкова ясна цел“

Казусът с царските гори се точи повече от две години, като в опитите за бавене на предприемането на каквито и да било действия ДАГ назначи редица експертизи, които само правеха случаят да изглежда все по-заплетен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?