Държавата се заема с уличните кучета в София

Столична община обеща до 2016 г. да намали броят им от 9100 на 460

Държавата се заема с уличните кучета в София

Държавата застава зад решаването на проблема с бездомните кучета на София и дава рамо на столичния кмет, обяви земеделският министър Мирослав Найденов. Така той откликна на призива на Йорданка Фандъкова за намеса на държавата.

В търсенето на мерки за справяне с проблема Мирослав Найденов събира Сдружението на общините, неправителствени организации, депутати от комисията по земеделие и гори и Агенцията по храните в четвъртък. Това е седмица след инцидента с проф. Ботьо Тачков, който беше нахапан жестоко от бездомни кучета. Поредният кървав инцидент отпуши дискусията в обществото по наболелия въпрос, като заваляха десетки предложения за решаване на проблема.

Междувременно Столична община обеща да намали броя на бездомните кучета наполовина до 2014 г. и до 95% през 2016 г. В момента техният брой е над 9100, а след четири години трябва да бъде сведен до 460 улични животни. Ангажиментът беше поет от зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска, чиято оставка поискаха екоорганизации заради несправяне с проблема. Тя обаче беше подкрепена от Фандъкова.

Новите виновници - строители и съседните общини

Земеделският министър намери и виновниците за проблема с кучетата. "Кучето е заровено на друго място и проблемът е свързан с думата контрол", заяви министър Найденов. Той отбеляза, че подобни проблеми има и в другите населени места.

Популацията е заради изхвърлените кучета от недобросъвестни стопани на първо място и недобросъвестни предприемачи - на второ, защото няма строителна площадка в София, на която да не са вързани поне няколко кучета да пазят, обясни министър Найденов. Той допълни, че след като приключат строителните работи животните се пускат на улицата.

Според земеделския министър проблемът обаче няма да бъде решен, ако Столична община работи, а съседните като Перник, Костинброд и други не правят нищо. Много е близо и животните идват в София, затова поканих и Сдружението на общините в дискусията, обясни министърът.

В Перник бездомните кучета са четири пъти по-малко от тези в София – около 4000 по данни на общината.

Фандъкова иска евтини приюти, Найденов засега се опъва

За решаването на проблема Фандъкова поиска Министерството на земеделието спешно да промени наредбата с изискванията за изграждането на приюти за бездомните кучета. Причината е, че сега един кучкарник е тройно по-скъпи от строителството на една детска градина.

По този въпрос засега няма консенсус и той ще бъде сложен на масата на преговорите в четвъртък, измъкна се агроминистърът.

Фандъкова обаче заяви, че без приюти не може да се справи с проблема. Освен това тя не е склонна да даде 6 млн. лв. за луксозен кучкарник за 500 бездомни животни. “Категорично няма да дам толкова много пари. Трябват приюти, но не луксозни”, каза Фандъкова.

Общинският съветник от БСП Георги Свиленски припомни, че в момента общината плаща по 20 000 лева месечен наем за приют в частен имот, чийто договор е бил сключен от земеделския министър Мирослав Найденов по времето, когато беше директор на "Екоравновесие". В същото време сега като министър вече три години не намери време да промени наредбата, отбеляза Свиленски.

Столична община е подготвила проекти за три нови приюта - за 500 кучета в кв. "Кремиковци", за 350 животни - в район "Надежда" и един приют с кастрационен център в жк "Младост".

София въвежда и ограничение на броя на осиновените кучета до две. Сега имало хора, които осиновявали по 100 кучета, а после ги пускат отново по улиците, каза Лорита Радева, председател на комисията по екология в СОС.

НДСВ прави карта на бездомните кучета

Междувременно НДСВ обяви, че ще прави карта на бездомните кучета в София. За целта стартира страница във Фейсбук, в която ще се събират данни за животните без стопанин до 20 април.

В София има хора и организации, които са заинтересовани проблема с бездомните кучета да не бъде решен, каза бившият зам.-министър на околната среда Любка Качакова. Тя нарече провал политиката на ГЕРБ за решаването на проблема с животните без стопанин.

Проблемът започва, когато е направена “творческата схема” с “Екоравновесие”, каза Любомир Дацов, общински съветник от НДСВ. Той предложи на сайта на общинското предприятие да се събират данни за всички кучета с техни снимки и ако в едномесечен срок не бъдат осиновени, да се приспиват.

Спряна корупция в "Екоравновесие", но продължаващ проблем

По-рано през деня Йорданка Фандъкова обясни как е спряла корупцията в “Екоравновесие”, за да бъде преустановено изтичането на средства оттам. След това намалила бюджета на дружеството наполовина, но тези мерки не довели до решаването на проблема с бездомните кучета, защото това бил “най-тежкият, най-трудният и най-бавен проблем”, обясни столичният кмет пред Нова телевизия.

По думите ѝ бюджетът на общинското предприятие, създадено специално, за да реши проблема с уличните кучета, през 2009 година бил 1.5 млн.лв, а сега е намален наполовина до 800 000 лв. Въпреки това обаче новият директор на дружеството давал отчет какво за колко пари е направил.

“Прибирането на едно куче се заплаща на ловеца – 5 лв., връщането е 3 лв, храната на ден е около 50 ст.”, разясни разходите столичният кмет. Въпреки това обаче се оказа, че не можело да се даде осреднена цена за едно куче, защото “всяко е индивидуално”.

Нека всички, които обичат животни, да се грижат за тях, включително и на улицата, но да не възпрепятстват работата на общината. Да храниш много кучета със сурово месо и те да се събират на глутница агресивни кучета - това е псевдогрижа, коментира още Фандъкова.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?