Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата ще даде 28 млн. лева за обезщетения на учители

0 коментара
Държавата ще даде 28 млн. лева за обезщетения на учители

Министерството на образованието и науката предвижда 28 млн. лева за изплащане на обезщетения за освободени или пенсионирани преподаватели и непедагогически персонал в училищата и детските градини в страната. Това става ясно от проектите на 13 програми на министерството, по които ще се отпускат средства на общини, училища и детски градини за конкретни дейности.

Общо трябва да бъдат разпределени 64 мла за дофинансиране на образователните институции, съобщиха от министерството.

Програмата за изплащане на обезщетения на освободени по една или друга причина хора от училищата и детските градини е с най-голям ресурс. Предвижда се по нея да бъдат поети разходите за 8100 педагогически специалисти и за 2900 души от непедагогическия персонал. Очаква се ефектът от програмата да е "повишаване на ефективността от разходването на публичните средства за образование".

Тази програма заменя програмата за оптимизиране на училищната мрежа, по която се даваха пари за закриване на образователни институции заради липса на деца или пък за преобразуването на гимназия в основно училище, например.

Освен за изплащане на обезщетения са заделени пари по програма за квалификация на учителите. Нейният бюджет е 800 000 лева.

Министерството на образованието предвижда и отпускането на 2.9 млн. лева за съфинансиране на разходи за шкафчета за учениците от І до VІІ клас. Идеята е те да могат да остават част от нещата си в училище и така раниците им да станат по-леки. Целта е да бъдат купени шкафчета за 200 000 деца. Парите за това са част от по-голяма програма за подобряване на образователната среда. Нейният бюджет е 9.23 млн. лева и включва също оборудване на специални кабинети, подкрепа за целодневното обучение и модернизация на учебното съдържание.

За осигуряване на техника за използването на иновативни начини на преподаване, както и за интернет достъп на всички училища и купуване на нови компютри са предвидени 10 млн. лева.

От следващата учебна година министерството ще дава пари и за командировъчни и транспортни разходи на участниците в специалните екипи за връщане на децата в училище. Ще им се плащат също телефонните разговори и ползването на интернет. За това са предвидени 250 000 лева. Други 50 000 лева ще бъдат дадени на регионалните управления по образованието за изработването и разпространението на брошури, които да популяризират работата по връщане на децата в клас. За добри практика за работа с родителите са заложени 150 000 лева.

С 3 млн. лева трябва да се покриват допълнителните разходи на училищата и детските градини за работа с деца, които изостават с материала.

Продължава програмата за безплатно обучение по информационни технологии за ученици, както и тази за осигуряване на учители, които да заместват титулярите, когато отсъстват.

За организирането на външното оценяване на учениците са предвидени 4.2 млн. лева, а за олимпиади и състезания - 3 млн. лева.

Програмите трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.