Държавата ще даде безлихвен кредит на Перник, за да избегне фалит

Държавата ще даде безлихвен кредит на Перник, за да избегне фалит

Финансовият министър Владислав Горанов и кметът на Перник Иван Иванов да обсъдят възможността държавата да отпусне безлихвен кредит на общината за покриване на най-належащите ѝ финансови нужди и да не затъне градът в боклуци, след като фирмите да почистване са отказали да работят заради неплатени сметки. Това нарежда премиерът Бойко Борисов на Горанов и Иванов на правителственото заседание в сряда, става ясно от публикуваната стенограма на разговора.

В събота кметът на Перник обяви, че общината е в практически фалит. Сега Иванов информира кабинета, че общината държи 16.408 млн. лв. без лихвите. Борчовете ѝ към НАП са 3.671 млн. лв. за 6.209 млн. лв. има извадени изпълнителни листове и са сключени споразумения за плащане, а сметки на общината са запорирани. В същото време местната власт успява да осигури едва 20-25  хил. лв. приходи дневно, които не стигат за нищо.

"С две думи, никак не е добро положението, основно с почистващите фирми, които са за сметосъбиране и сметоизвозване. Вчера отказаха да чистят, тъй като не им е плащано. Задълженията към старата фирма са към 3.5 милиона лева. Новата фирма, която чисти, също не е получавала нищо. Там вече се натрупаха към 1.2 млн. лв.", обяснява Иван Иванов.

Той предлага на Борисов "да помогнете колкото е възможно и оттук нататък стягам силно финансовата дисциплина, и да работим в тази посока – колкото изкараме, толкова да харчим",

"За 2007 т минусът в община Перник е бил също 12 милиона, доколкото разбирам, и в момента нетният минус. Това е един проблем, който тече през годините и който и да дойде за кмет, му виси на главата", допълва вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. От неговата партия АБВ бе предишният кмет на Перник Росица Янакиева, която сега е депутат.

Горанов от своя страна пита къде са парите, събрани от такса смет в общината, тъй като те са целеви и не може да се харчат за друго. " Не са събрани, или са изхарчени за нещо друго, защото и двете неща не са добра практика. Едното си е хипотеза на Наказателния кодекс – нецелево разходвани средства, а другото е голям проблем на местните органи по приходите, който трябва да си решавате", казва финансовият министър.

"И това е така – прекъсва го Борисов - и в същото време не можем да оставим града да затъне в боклук и да гледаме отстрани как се развива една криза". Премиерът предупреждава кмета, че не може да разчита на безвъзмездни пари, "защото това означава всяка една община да иска след това по същия начин".

"Мисля, че безлихвен кредит е единственото правилно решение, за да заработи градът, да ви се даде шанс във времето. Оправете си дефицитите, разплатете се и оттук нататък колкото събирате – толкова ще харчите. Това е положението, за да излезем от ситуацията, която е към момента", казва Бойко Борисов.

"Както виждаш, не коментирам кметовете. Въпросът е, че ситуацията е бедствена, гледам какво показват по новините. Това никак не е добре", допълва премиерът, но Горанов се възмущава, че "пак не си говорим нещата с истинските имена".

"Не знам кой е виновен и не търся вина, но няма аргументи нещо преди седем-осем години да е било така и след седем-осем години добро управление да си е пак така и изводът да бъде, че всичко е наред. Не се управлява така нито община, нито държава. Вие не коментирайте, знаем, че сме партньори с колегите от АБВ, но не се прави така", казва финансовият министър.

Веципремиерът Томислав Дончев отбелязва, че "отвъд политическите емоции тук има изцяло системен проблем". Той предлага да се помисли защо общината не може да реализира нужните ѝ приходи и дали това е повод за цялостна реорганизация на системата за местни данъци и такси.

В крайна сметка Борисов нарежда на Горанов "отидете в Перник или тук, направете документите, да ви се даде един безлихвен кредит, утре - вдруги ден да се разплатите с хората и оттам нататък – строга финансова дисциплина". "Добрият кмет не е този, който харчи най-много, а този, който може да си направи най-добрата сметка. Действайте", приключва разговора Борисов.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?