Държавата ще доплати увеличението на учителските заплати

Държавата ще извади още 9.4 млн. лв., от които ще се осигури договореното осемпроцентно повишение на заплатите на учителите там, където не достигнаха средства, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. От същите средства ще бъдат поети и текущи разходи на училищата и детските градини, които се нуждаят от това.

Увеличението трябваше да се случи от 31 август т.г. със задна дата - 31 декември 2012. Заради делегираните бюджети, които се изчисляват на базата на броя деца, обаче, училищата с малко възпитаници масово не успяха да осигурят заръчаните от министерството 8 процента отгоре на учителските заплати.

Допълнителните пари дойдоха от преструктурирането на разходите по централния бюджет за настоящата година и се дават на общините и министерствата, отговорни за финансирането на училища и детски градини в страната. Насоките за това колко да се разпредели и на кои заведения ще се дават от регионалните образователни инспекторати.

Министър Анелия Клисарова е на мнение, че делегираните бюджети трябва да останат, но от догодина се предвижда оптимизирането им и прибавянето на още критерии, за да бъде разпределянето на бюджетните средства за образование по-справедливо.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?