Държавата ще финансира неограничен брой ин витро процедури

Скъсяват се и сроковете за одобряване на двойките с репродуктивни проблеми

Държавата осигурява безлимитен ресурс за ин витро процедури и занапред държавният Фонд за асистирана репродукция ще финансира неограничен брой опити за зачеване, а не както досега – до три на двойка. Това обяви премиерът Бойко Борисов след правителственото заседание в сряда.

“Тъй като не само в предизборната кампания - бяхме поели ангажимент още от предишните кабинети, в днешното заседание сме приели доклад на правителството, който безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой ин витро процедури, колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените“, съобщи Борисов.

“Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко 3-4-5-6 (процедури да се направят), колкото преценят и поемат ангажимент. Слязох лично да ви го кажа, защото чух многократно, че сме се отказали от това свое обещание. Извинявам се, че със 7 дни сме закъснели, но трябваше не само да се осигурят парите, но и съответният инструмент това да се случи“, заяви Борисов.

През миналата година Фондът за асистирана репродукция е получил 12 млн. лева бюджет за ин витро процедури. Фондът досега финансираше до три процеури и плаща до 5000 лева за всяка.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че вече не се залага фиксирана сума по това перо. “Министерският съвет прие изменение в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява ресурс толкова колкото е необходим за ин витро процедури. Няма номинално фиксирана сума“, посочи Горанов.

Той коментира, че с промяната на постановлението на практика се гарантира такъв ресурс, какъвто медицинската целесъобразност и нуждите на пациентите изискват, като тази постановка ще важи и през 2018 година.

"С фондация "Искам бебе" от години работим заедно и по създаването на фонда за ин витро и по разширяването на нормативната база, свързана с осигуряване на държавната помощ за родителите, които не могат да заченат по естествен път“, каза Горанов.

Специалистът по ин витро Д-р Георги Стаменов заяви, че са създадени условия фондът да заработи още по-бързо и двойките, подали документи, ще бъдат одобрявани в рамките на пет-шест месеца.

“Всяко бебе, което иска да се роди в България, ще има тази възможност”, заяви той.

Фондът за асистирана репродукция ще може да реимбурсира замразяване на яйцеклетки и ембриони при хора с онкологични заболявания. “Онкологията напредна много и има възможност за излекуване на тези хора, които след заболяването понякога губят репродуктивните си възможности“, отбеляза специалистът.

Мария Янева, председател на Фондация “Искам бебе“, приветства решението на кабинета и посочи, че то е изцяло в подкрепа на пациентите и допринася за решаването на демографския проблем.

Споделяне

Още по темата

Още от България