Държавата ще финансира вероизповеданията и духовните училища

ГЕРБ, БСП и ДПС внесоха общи законови промени срещу чуждото влияние, Каракачанов със собствен проект

Държавата ще финансира вероизповеданията и духовните училища

ГЕРБ, БСП и ДПС са внесли общ законопроект, с който се регламентира държавна субсидия за вероизповеданията и религиозните училища. Целта на промените е ”да се предотврати намеса на чужди държави, институции и лица в делата и дейността на вероизповеданията”.

До политическо съгласие по тази тема са стигна на последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност към президента, а промените са внесени в парламента от председателите на трите парламентарните групи – Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ.

”По-важната и съществена последица е предотвратяването и пресичането на действията на лица или организации, насочени против националната сигурност, както и действия в услуга на чужда държава или организация”, се посочва в мотивите към законопроекта.

В понеделник обаче вицепремиерът и лидер на коалиционния партньор на управляващите – ВМРО обяви, че внася собствен законопроект по темата.

Общият законопроект на ГЕРБ, БСП и ДПС предвижда субсидия да получават вероизповедания, към които принадлежат най-малко 1% от гражданите на страната. За тях е предвидена субсидия до 15 млн. лева годишно, която ще зависи от броя на самоопределилите се към съответното вероизповедание. Размерът ѝ ще се определя всяка година със Закона за държавния бюджет.

Според последното преброяване на такава субсидия ще имат право православното и мюсюлманско вероизповедание.

Субсидията ще може да се харчи за заплати на свещенослужещи и служители на религиозните общности, за образователни дейности и за други текущи и капиталови разходи, като финансирането ще е под контрола на дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет и Сметната палата. Вероизповеданията ще са длъжни да изготвят и внасят финансов отчет за дейността си всяка година.

Останалите вероизповедания ще получават средства само за храмове и гробища.

Забранява се с пари от чужди дарения да се финансират заплати на свещенослужещите или служителите в религиозните общности. Всяко дарение трябва да е разрешено от дирекция "Вероизповедания".

Духовните училища и висши учебни заведения също ще се финансират от държавния бюджет, за да не зависят финансово от чужди държави, както е сега.

В същия дух са и повечето от предложенията на Каракачанов.

И двата законопроекта предвиждат чужденци да могат да участват в проповеди у нас, само ако това е предварително съгласувано с дирекция "Вероизповедания".

”Предложенията, които аз и екипът ми правим с този проект, са предизвикани от негативни по характера си явления - религиозен радикализъм и осъществяване на терористични актове, наличие на индикации за политизация на вероизповеданията и на започнал процес на дезинтеграция на религиозен принцип на отделни религиозни общности в страната. Наблюдаваните опасни явления, които изброих, както и разпространението на религиозни доктрини за промяна на държавното устройство, светския характер и закони на страната ни са реална опасност на националната сигурност. Ето защо настъпи моментът за конкретни действия, а именно обществено обсъждане и внасяне в Народното събрание за гласуване на нов Закон за вероизповеданията”, обяви Каракачанов.

Той възнамерява да подложи изготвения от екипа му проект на широко обществено обсъждане с всички вероизповедания.

Споделяне

Още по темата

Още от България