Държавата ще гарантира студентските кредити

Държавата ще гарантира студентските кредити. Средствата за това най-вероятно ще дойдат от Европейския съюз, съобщи вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев по повод готвения проектозакон за кредитирането на бъдещите висшисти.

В края на декември се очаква да бъде готов проектозаконът за студентското кредитиране, а през пролетта на следващата година да бъде окончателно приет, обясни Вълчев.

Условията при тегленето на кредити за студентите ще бъдат облекчени, обеща министърът. По думите му чрез “търговските банки държавата ще поеме тежестта на гратисния период по време на следването, или може би година-две след него”.

Студентите с нищо няма да гарантират получаването на заема, държавата ще го гарантира, но това не означава, че "студент ще стане професия", посочи Вълчев. Той каза, че МОН е проучило двете системи в света за отпускане на кредити на студенти, като се е спряло на по-разпространената.

Вълчев съобщи още, че в средата на декември министерството започва масирана информационна кампания сред зрелостниците за ползата от задължителните матури, които ще се случат за първи път в края на тази учебна година. В подготовката на матурите ще бъдат ангажирани и университетски преподаватели от водещи висши училища.

Споделяне

Още по темата

Още от България