Държавата ще глобява и главния архитект на София

Държавата ще глобява и главния архитект на София

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) демонстрира невиждана до този момент активност, обявавйки в четвъртък намерението си да глоби и главния архитект на София Петър Диков заради строеж на лунапарк в Южния парк. Само преди ден подчинената на МРРБ институция започна същото административно производство срещу главния архитект на Варна Петър Йорданов заради издадените разрешителни за застрояването на "Алея първа".

Любопитното е, че преди двамата да заемат публичните си постове, Диков е бил пряк шеф на Йорданов в архитектурното бюро "Проарх". Законът дава възможност на ДНСК да им наложи глоби в размер между 1000 и 5000 лева.

Според ДНСК арх. Петър Диков е нарушил процедурите, след като е издал разрешение за ситуирането на лунапарк "Замперла" в Южния парк. Диков е позволил поставянето на временни обекти, вместо да издаде строително разрешително, както се полага за такъв тип конструкции.

Строителният контрол счита, че от проектите е ставало ясно, че става дума за строежи. Общият устройствен план на София забранява строежите в столичните паркове. Актът за административното нарушение вече е връчено на арх. Диков, а срокът за неговото обжалване по съдебен ред изтича на 10 юни.

Строежът на "Замперла лунапарк ” бе спрян от ДНСК след проверка, извършена на 14 май. Инспекторите откриха огромни изкопи в парка и строители, които имат готовност да излеят монолитни бетонни основи. За това се изискват строителни разрешителни. Проверката се натъкна и на други нередности – не са представени заповедна книга на строежа, протокол за линия, ниво и откриване на строителна площадка, както и план с фиксирани "вход" и "изход" на строежа.

Две седмици по-късно дирекцията издаде заповед за премахване на незаконното строителство, която вече се изпълнява.

Сигналът до ДНСК беше подаден от граждани, които се обявиха против застрояването на един от малкото сравнително уредени столични паркове. Детският актракционен парк "Замперла Лунапарк" трябваше да бъде построен на площ от 7 декара, непосредствено до кръстовището на ул. "Сребърна" и ул. "Козяк" в кв. "Иван Вазов". Възложител на строежа и собственик на терена е фирма "Глобал Груп Еко”, която притежава разрешение за монтаж на временни обекти-детски съоръжения за забавление и атракции.

В момента самият шеф на ДНСК инж. Иван Симидчиев е проверяван за цялостен "принос" от 2003 година досега. Проверката започна след публикация на Mediapool за незаконния строеж на "Златна перла" и отказа на ДНСК да започне процедура по събаряне. По информация на МРРБ Симидчиев е в отпуск и е извън страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес