Държавата ще компенсира едва 3600 деца, неприети в градина

Родителите трябва да отговарят на куп условия, за да получат помощта

Сн. БГНЕС

Държавата вероятно ще компенсира едва около 3600 деца средно на месец за това, че не са приети в общинска или държавна детска градина. За получаването на парите родителите трябва да отговарят на куп критерии, както и да предоставят документи за направените разходи по образованието на децата си извън държавната система.

Това става ясно от мотивите към проекта за наредба, по който ще се отпускат средствата. Документът, подготвен от Министерството на образованието и науката, беше публикуван за обществено обсъждане на 19 януари - месец след като изтече законовият срок за приемането му от Министерския съвет.

Компенсациите за неприетите деца са в сила от 1 януари 2021 г. Първите суми обаче вероятно ще бъдат платени в средата на годината.

От мотивите към наредбата става ясно, че далеч не за всички деца, които не са приети в детска градина, ще има компенсации от държавата. Само в София на последното класиране извън забавачките останаха над 10 000 деца. В тази бройка обаче влизат и деца под 3 годни, които кандидатстват за ясла. За тях компенсации по закон не са предвидени. Те се отпускат от 3-годишна възраст до приемането в училище. Според данни на Столичната община от есента на миналата година за децата от 3 до 6 години не достигат около 2300 места, въпреки че неприетите са много повече.

В същото време проблеми с местата в градините, макар и по-малки, има и в други големи градове като Пловдив и Варна.

Ограничаващи условия

Според проекта на наредба семействата, чиито деца не са приети в градина, трябва да отговарят на 6 условия едновременно, за да получат пари от държавата. Те трябва да са кандидатствали в детска градина или в предучилищна група към училище, която се намира в района на настоящия им адрес. Детето не трябва да е прието и не трябва да има място за него в нито една друга градина или предучилищна група в училище в същия район. Дори за София, където проблемът с градините е най-остър, това условие трудно ще бъде постигнато, тъй като въпреки големия брой неприети малчугани, винаги има по няколко хиляди свободни места в не толкова желани градини.

За получаването на компенсациите от държавата детето трябва да ходи в частна детска градина или училище. За децата над 4-годишна възраст се изисква частната образователна институция да не получава пари от държавата. Ако пък детето посещава детски клуб, който на практика работи като градина, или пък родителски кооператив, то трябва да е формално записано на самостоятелна подготовка към някоя общинска образователна институция.

Всички тези условия ще се проверяват от общината, в която е настоящият адрес на семейството. Местната администрация ще трябва да удостовери дали наистина няма свободни места в градините и училищата в съответния район или населено място дори и семейството да не е кандидатствало за тях.

Пари за частна градина или училище

От бюджета ще се компенсират реално направени разходи за обучението на неприетите деца. Още при приемането на промените в Закона за предучилищното и училищното образование през септември миналата година беше поставен таван за тези средства. Те не трябва да надвишават средния месечен разход за издръжка на дете в детска градина или около 300 лева. Конкретната сума трябва да бъде определена със заповед на образователния министър. Това вероятно ще стане през втората половина на февруари.

Държавните компенсации ще могат да покрият такси за частна градина или училище, за което трябва да се предостави договор с въпросната институция, както и документи за реално платените средства. В повечето частни градини обаче таксите са поне два пъти по-високи от максималната помощ от около 300 лева.

Ще се дават пари и на родители, които имат договор за отглеждане и обучение, сключен с лица, регистрирани като търговци, или с юридически лица с нестопанска цел, предоставящи организирани услуги за деца. В тази графа би трябвало да влизат частните градини, които не са регистрирани като такива, а формално работят като занимални и детски клубове.

Ще се покриват и разходи по договор за обучение с физическо лице. Това обаче може да е педагог, който отговаря на условията за учител в градина, а обучението трябва да е поне по четири образователни направления от тези, които се преподават в градините. Този текст може да се използва от родители, чиито деца посещават кооператив.

Според проекта за наредба родителите ще трябва веднъж да подадат декларация за съответната учебна година, с която да поискат да получават компенсации. Ако бъдат одобрени, ще трябва да предоставят документи за разходите, а това ще става няколко пъти в годината. За тази година първоначалните заявления за одобрение ще се подават до 30 април, а първите суми вероятно ще бъдат платени в средата на годината. 

Споделяне

Още по темата

Още от България