Държавата ще компенсира туристите за провалените почивки

Парите ще минат през туроператорите, които ще получат 4% от оборота си за 2019 г.

Държавата ще компенсира туристите за провалените почивки

Държавата ще компенсира туристите с провалени почивки, като възстанови 4% от оборота на туроператорите, става ясно от гласувани поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс в четвъртък.

Това се случва, след като Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България, тъй като българското законодателство не защитава достатъчно потребителите в това отношение.

Държавата ще предостави безвъзмездни средства на туроператорите и турагентите в размер на 4% от оборота им без ДДС през 2019 г., които приоритетно ще се използват за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчиците на услуги суми, приеха депутатите в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Това стана с приемането на второ четене на промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Промените ще влязат в сила на 7 декември.

Средствата ще се предоставят по ред, определен с наредба на министъра на туризма и при спазване на правилата за държавните помощи. Предвижда се разпоредбата за туроператорите и туристическите агенти да се прилага до 31 декември 2021 г.

В края на октомври Европейската комисия поиска от България спешно да поправи закона си и да даде възможност на потребителите веднага да получат парични компенсации за отменените почивки, а не в срок до 12 месеца, както е в момента. Ако не го направи, започналата наказателна процедура може да стигне до дело срещу България пред Съда на ЕС.

Българското законодателство в момента не дава право на потребителите с отменени почивки заради пандемията от Covid-19 да изберат вида на обезщетението си – туристически ваучер или парична компенсация до 14 дни след отмяната. България въведе 12-месечен отлагателен период за паричните компенсации, което според ЕК е незаконно.

Заради пандемията от коронавирус много пътувания бяха отменени. Според евродирективата за пакетните пътувания туристите имат право на парично обезщетение, което се дължи в 14-дневен срок от отмяната, изтъква ЕК. Туроператорите обаче нямат средства да плащат компенсациите, защото са предплатили почивките на хотелиери и авиокомпании, които пък не желаят да ги възстановят.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?