Държавата ще мисли още няколко месеца как да плати руските реактори за АЕЦ ”Белене”

"Росатом“ очаква от България да каже кога ще погаси дълга си

Държавата ще мисли още няколко месеца как да плати руските реактори за АЕЦ ”Белене”

Преди да говорим за съдбата на руските реактори, предназначени за АЕЦ ”Белене”, България трябва да си плати. Самите дружества в енергийния сектор не могат да извадят парите и през следващите месеци ще трябва да се реши как държавата да им предостави 600 млн. евро, като един от вариантите е кредит. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в събота пред бТВ.

С руската страна са започнали преговори за схемата на погасяване на дълга.

Дончев припомни, че лихвите по сумата, за която се произнесе международният арбитраж, са 10 млн. евро на месец.

По думите му всеки последващ сценарий за употреба на реакторите трябва да има ясна икономическа логика, а конкретните действия на нашата страна трябва да дойдат след анализ.

”Имаме един лош национален навик, особено като говорим за проекти в енергийната сфера – влагаме пари, водени от устремния ентусиазъм да градим и строим без яснота какво ще стане”, каза Дончев.

Той изрази мнение, че трябва задължително да се пробва вариант с приватизация на оборудването и площадката на АЕЦ ”Белене”, като там се появи изцяло частен проект. Вицепремиерът не влезе в конкретика, но допълни, че вече има 2 или 3 потенциални инвеститора.

Междувременно руската държавна компания Росатом излезе със съобщение, че руската страна очаква от България да изпрати информация за сроковете за изплащане на дълга си за АЕЦ "Белене", който възлиза на 620 млн. евро. "Руската страна настоява, че е необходимо в най-скоро време решението на Арбитражния съд да бъде изпълнено и българската страна да погаси своя дълг. Руската страна очаква българската страна да изпрати информация за сроковете за изплащане на дълга", се посочва в съобщението. 

”По хъба има месо”

Подмятанията в руската преса, че газоразпределителният център ”Балкан” е ”кокал без месо”, подхвърлен от Брюксел на Москва, Дончев коментира с думите, че ”това е проект, в който има не само кокал, но и доста месо”. Дончев заяви, че хъбът не се прави напук на ”Турски поток”. ”Това е търговска платформа, която има собствена логика”. ”Какво ще представлява ”Турски поток” не е ясно – ако е една тръба с капацитет 15 млрд. куб. м, само на Истнабул консумацията му е 15 млрд.”, посочи още той.

”Газовият хъб е съвсем различен проект. Би бил по-рентабилен, по-успешен, ако през него минава руски газ – през Трансбалканския газопровод или през нова тръба в Черно море. Различни руски представители, в т.ч. и на ”Газпром” казаха, че ”Южен поток” е прекратен проект, но газовият хъб е съвсем друго съоръжение”, подчерта той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?