Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата ще може да спира износа на дефицитни лекарства от юли

До момента МЗ не е харчило пари за е-системата срещу недостига на медикаменти, но последващо надграждане може да достигне 300 000 лева

0 коментара
Държавата ще може да спира износа на дефицитни лекарства от юли

Електронната система за проследяване недостига на лекарства трябва да заработи ефективно през май месец, а здравните власти ще могат да спират износа на дефицитни медикаменти най-рано през юли.

От Министерството на здравеопазването (МЗ) съобщиха за Mediapool, че в момента и през целия април ще се правят тестове на системата и ще бъде уточнен форматът за подаване на данни в нея от участниците във веригата на лекарственото снабдяване – производители, дистрибутори, аптеки.

“Усилията на МЗ са насочени в посока системата да работи за всички участници в началото на месец май“, казаха от ведомството.

Ако плановете на министерството се изпълнят, първият списък с дефицитни медикаменти трябва да бъде създаден до юли и въз основа на него Агенцията по лекарствата ще може да спира износа на продукти, от които няма достатъчни количества у нас.

Предмет на засилен износ от години са 50-60 продукта, основно за диабет, ревматоиден артрит, онкологични заболявания, астма, някои редки болести, както и противосъсриващи средства (антикоагуланти). Заради по-ниските им цени у нас те са атрактивни за износ към Западна Европа, където са препродавани със сериозна разлика в цената, осигуряваща солидни печалби за фирмите, занимаващи се с реекспорт.

Какво представлява системата?

Целта на електронната система е да проследява потреблението и движението по цялата верига на всички лекарства от позитивния списък и когато бъде установен недостиг за задоволяването на вътрешните потребности на страната с даден медикамент, неговият износ да не бъде допускан. Сега износителите са длъжни само да уведомяват ИАЛ за предстоящ износ, без тя да може да го спира.

Задължение да подават данни към новата електронна система за внесените, доставени и продадени количества лекарства имат всички участници по веригата – производителите, дистрибуторите, включително паралелните търговци, и аптеките.

Информация в системата за платените от тях лекарства ще подават също НЗОК и МЗ.

Когато наличностите от даден медикамент са под 65% от необходимите количества за задоволяване на вътрешното потребление за период от един месец, износът му ще може да бъде спиран. Анализът на потребностите ще се прави въз основа на средномесечното потребление на съответния лекарствен продукт за предходните 6 месеца.

Системата се тества и трябва да заработи през май

От Министерството на здравеопазването (МЗ) съобщиха, че в момента се провеждат тестове.

“Вече са проведени както симулативни, така и частични тестове за изчисляване на количеството и недостига на определени лекарствени продукти от позитивния лекарствен списък, като успоредно с това се провеждат и тестове, касаещи функционирането на самия алгоритъм“, казаха от МЗ.

До края на март ще бъдат проведени срещи с фирмите, които поддържат софтуера на участниците в лекарственото снабдяване – производители, дистрибутори и аптеки. В същото време ще бъдат извършени обучения и ще бъде зададен форматът, в който да се подава информация и попълват данни от производителите, дистрибуторите и аптеките.

Здравните инстититуции в лицето на МЗ, Агенцията по лекарствата, НЗОК и Националния съвет по цени и реимбурсиране заедно с търговците ще тестват системата и през целия месец април.

“Тези тестове ще бъдат по-мащабни, като имат за цел да покрият всички заинтересовани страни в системата и цялото количество лекарствени продукти“, заявиха от МЗ.

“Целта на обученията и на тестовете е министерството да съдейства за постигането на унифициран подход в работата със системата и пълна прозрачност при процесите на лекарствоснабдяването“, казаха още от ведомството.

От МЗ заявиха, че усилията им са насочени към това системата да работи за всички участници в началото на месец май.

“До тогава следва всички идентифицирани в процеса на обучение и тестове проблеми да бъдат преодолени“, заявиха от МЗ.

Здравните власти увериха преди време, че първоначално няма да налагат санкции за неподадена навреме информация, докато системата не заработи гладко.

Списък с дефицитни продукти през юли

Ако системата действително заработи през май, то първият списък с дефицитни лекарства трябва да бъде изработен до юли.

И въз основа на него Агенцията по лекарствата ще може да спира износа на медикаменти, ако това поставя в риск задоволяването на вътрешните потребности. По закон първият списък с дефицитни лекарства се изготвя въз основа на информация за потреблението на всеки един продукт от позитивния списък за последните 6 месеца.

Тази информация трябва да бъде предоставена от различните участници в срок до два месеца от създаването на електронната система, т.е. през юли.

“За без пари“ с тенденция да достигне 300 000 лева

През миналата седмица МЗ публикува проект на наредба, с която се разписват детайлите около работата на електронната система и от мотивите към нея стана ясно, че системата ще струва до 300 000 лева.

От МЗ уточниха пред Mediapool, че тъй като са изградили системата със собствени ресурси, до момента не са изразходвани средства за изграждането ѝ.

Прогнозната стойност от 300 000 лева била за последващо надграждане на системата и адаптирането ѝ към други електронни системи при реализирането на Националната здравна информационна система.

МЗ е избрало да разработи порвоначално системата само, за да успее да се вмести в законовите срокове и да избегне обжалвания при възлагане на обществена поръчка.

“С цел спазване на сроковете за изграждането и функционирането на системата, както и с оглед оптимизирането на необходимия финансов ресурс и свеждане до минимум на рисковете за обжалване при обявяването на евентуална обществена поръчка, МЗ реши да разработи системата със собствен ресурс. В този смисъл до момента не са изразходвани средства за изграждането на системата, тъй като МЗ със собствени сили подготвя интерфейс на системата“, казаха от ведомството.

“Заложената в наредбата прогнозна стойност до 300 хил. лв. касае допълнителното надграждане и адаптиране към системата на друг тип данни/информация, налични в други електронни системи. Става дума за последващ процес на интегриране в контекста на Националната здравна информационна система, с оглед предстоящото въвеждане на електронното здравеопазване. Прогнозната стойност е установена на база експертна оценка на необходимите човекодни труд и на пазарни оценки“, уточниха оттам.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.