Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата ще обезщетява невинно разследваните по закона "Петканов"

0 коментара

Държавата ще обезщетява разследваните по закона "Петканов" физически лица, оказали се невинни, за техните загуби от запора на имуществото или бизнеса им. Това записаха депутатите, които приеха окончателно Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

Проверките на специалната комисия дали имуществото не е от престъпна дейност ще продължават до 10 месеца, като е записана и опция за удължаване на този срок с още три месеца.

За да се запорират имотите и банковите сметки на проверяваното лице, комисията ще внася в съда мотивирано и подкрепено с доказателства искане. Съдът трябва да се произнесе в рамките на същия ден по реда на Гражданския процесуален кодекс, но решението му подлежи на обжалване пред по-горните инстанции.

Отнемането на имуществото ще става след влизането в сила на осъдителна присъда по наказателно производство заради престъплението, чрез което то е придобито, предвижда закона. Съдът ще заседава на открито заседание, задължително с участието и на прокурор, като решението също подлежи на обжалване.

Ако няма убедителни доказателства за присъда и не се стигне до отнемане на собствеността, комисията има право да сезира данъчната администрация и тя ще стартира данъчно производство, в което проверяваният трябва да докаже легитимността на доходите, чрез които е придобито имуществото. Събраните по време на проверката по закона "Петканов" доказателства ще важат в хода на данъчното производство.

При проверките си специалната комисия по закона "Петканов" има право да иска съдействие и сведения от всички държавни органи. Информация не може да се отказва заради служебна или търговска тайна, категоричен е законът. Предвижда се и разкриването на банковата тайна с разрешение на съда.

Законът задължава чиновниците да сигнализират разследващите органи, ако в рамките на служебните си задължения попаднат на данни за незаконно придобито имущество. Укрилите подобна информация ще бъдат глобявани от 1000 до 2000 лева.

Народното събрание реши, че комисията има право да изисква от проверяваното лице да представи в двуседмичен срок писмена декларация за притежаваните от него и членовете на семейството му недвижими и движими имоти, произведения на изкуството, парични влогове, ценни книжа, списък на банковите сметки в страната и чужбина. Ако то не я представи или декларацията е непълна, до доказване на противното се предполага, че имуществото е придобито от престъпна дейност, записаха депутатите.

Агенцията за финансово разузнаване, Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол, Сметната палата, Агенцията за следприватизационен контрол, Агенция "Митници", както и данъчната администрация, службите по вписванията, окръжните съдилища, които водят търговските регистри и съответните служби на общинската и областната администрация също се задължават да съдействат и да предоставят необходимата информация на комисията.

Запорът на недвижимо имущество извън територията на България ще става само в чужди държави, с които страната ни има спогодба за взаимно съдействие на службите. Анелия Мингова от НДСВ призна, че за страни, с които няма сключени подобни спогодби, законът е безсилен.

По време на запора, съдът има право да разреши плащане или други разпоредителни действия със запорирания имот, когато се налага лечение на разследваното лице или на членове от неговото семейство, както и за изплащане на издръжка или публично - правни задължения към държавата, заплати или задължителни социални и здравни осигуровки. Позволява се и изплащане от запорираното имущество на разноски, необходими за запазването му, както и за поемане на разходите по производството по този закон.

Държавата може да продава имущество, което е под формата на хранителни стоки, чието запазване е свързано с големи разходи. То ще се продава от органите на Агенцията за държавни вземания по реда на Данъчния процесуален кодекс, а получената сума ще се внася по специална сметка.

Депутатите задължиха нотариусите да проверяват предварително дали над даден имот не е наложен запор по този закон, преди да бъде сключена сделка.

Разследването и отнемането на имуществото по закона "Петканов" ще става при взаимодействие на специалната комисия с МВР, следствието и прокуратурата.

Приетият днес закон влиза в сила 3 дни след обнародването му в Държавен вестник, което не може да забави повече от три месеца след днешното му гласуване.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.