Държавата ще обработва ски пистите на Витоша

Ще се стигне до абсурда на две каси да се плаща за лифт и за спускане

Държавата ще обработва ски пистите на Витоша

Държавата ще закупи ратраци и ще обработва пистите на Витоша, ако ”Витоша ски” откаже да наеме трасетата през предстоящия зимен сезон. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов след заседанието на Министерски съвет в сряда. Заплахата от пореден провал на ски сезона над София е обсъден на правителствената среща заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова.

”Витоша ски” заяви през седмицата, че дори и да пусне Симеоновския и Драгалевския лифтове, няма да поддържа пистите, защото не може да ги наеме дългосрочно от горската агенция. Компанията отказва да ги наеме без търг за срок от една година като горска територия, както е правила от 2008 г. досега.

 

Обяснението за законови пречки на свързаната с ”Първа инвестиционна банка” офшорка беше подкрепено от Мирослав Найденов в сряда. Министърът нееднократно демонстрира подкрепата си за ски инвеститорите и се застъпваше за промените в Закона за горите, които доведоха до масови протести на млади хора в София. Законът беше преработен след вето на президента Росен Плевнелиев и запази досегашния режим за изграждане на ски съоръжения в планините.

 

Ски писта не може да има на Витоша, тъй като Планът за управление на природния парк забранява изключването на територии от горския фонд, каза Найденов. Той пропусна да каже, че в България няма нито една категоризирана ски писта, освен срочни категоризации на няколко трасета над Банско. Новият Закон за туризма дори предвижда отпадане на въпросната категоризация.

 

Найденов каза, че промяна на плана за управление на парк "Витоша" ще реши проблема на ”Витоша ски”, но екоминистърът Нона Караджова му обяснила, че подобна корекция може да отнеме и 10 години, тъй като ще бъде обжалвана от природозащитните организации.

 

На днешното заседание министрите и кметът Фандъкова са били единодушни, че не трябва да се допуска пореден провал на ски сезона. Затова се е стигнало до решението горското предприятие – собственик на земята в ски зона ”Алеко”, да закупи или наеме техника и да обработва пистите.

 

Подобен изход от ситуацията повдига много въпроси, на които нито Найденов, нито Фандъкова отговориха. Например каква ще е инвестицията на държавата за подобно нещо? Има ли вариант горското предприятие да наеме ратраците на ” Витоша ски” и държавата да се окаже в ситуацията да плаща на собственика на лифтовете? Ако оператор на лифтовете е едно дружество, а оператор на пистите – друго, скиорите могат да се окажат в ситуация да плащат на две каси – веднъж за лифта и веднъж за спускането. Най-същественият въпрос е, че дори държавата да си обработи пистите, това по никакъв начин не задължава ”Витоша ски” да пусне лифтовете.

 

Кметът Фандъкова обясни, че отговори на въпросите ще има следващата седмица, когато ще се състои среща с представители на ”Витоша ски”, горската агенция, природозащитници и други. Ще търсим решение на проблема, което удовлетворява всички страни, каза тя.

 

Найденов пък съобщи, че щял да предложи на Витоша ски да си делят приходите от билетите. Адвокатът на "Витоша ски" Петър Петров коментира, че държавата няма право да събира пари от гражданите за ползването на пистите, които са публична държавна собственост. Все едно да се събира такса за ходенето по улиците, обясни той. Дали обаче "Витоша ски" си калкулира в цената на ски картите сумата за поддръжка на пистите не стана ясно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес