Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата ще опрощава вноски на ловни концесионери

Мярката ще е стимул за недопускане на африканска чума по свинете

0 коментара
Държавата ще опрощава вноски на ловни концесионери

Министерството на земеделието готви преференции към частници и ловни сдружения, взели на концесия за 15 години държавни дивечовъдни стопанства, за да имат "стимул" да изпълняват мерки срещу чумата по дивите прасета. Бонусът предвижда да се намалява до една годишна вноска банковата гаранция, която се изисква за ползване на стопанството.

В момента законът посочва, че гаранцията за изпълнение на договора е в размер на три годишни вноски за стопанисване на дивеча. Това става ясно от проект на промени в Закона за лова и дивеча, пуснат за обществено обсъждане на правителствения портал strategy.bg

"С цел стимулиране на лицата, стопанисващи дивечовъдните участъци, да прилагат мерките за ограничаване на заболяването се създава възможност съответното държавно горско предприятие да може да намали гаранцията за изпълнение на договора, до размера на една годишна вноска за стопанисване на дивеча. Чрез намаляването ѝ ще се освободи ресурс за изпълнение на предвидените ловностопански дейности, закупуване и разселване на едър дивеч, който да бъде алтернатива на дивата свиня, в освободените от нея райони", пише в мотивите към предложението.

Ще се стреля и по животни без симптоми

С друга поправка в закона се регламентира и провеждането на санитарен отстрел на дивеч, дори и когато животните нямат симптоми на болест. В момента, съгласно закона, се допуска само извършването на санитарен отстрел, за "болни, наранени и недъгави животни".

"При вируса на африканската чума по свинете (АЧС) болните животни в дълъг период от време не проявяват външни симптоми на болестта, поради което действащата разпоредба не кореспондира в пълна степен с необходимостта, вкл. и за редуциране на популацията на дивата свиня", пише още в мотивите.

Разрешава се този санитарен отсрел да се извършва и от горски, военни и от служители на МВР,

За неизпълнение на мерките по недопускане на АЧС по свинете се въвеждат глоби от 500 до 5000 лв. Освен това за нарушаване на правилата от ловно сдружения, които са взели на концесия дивечовъден район, директорът на държавното горско или ловно стопанство със заповед им забранява ползването на дивеча в съответния ловностопански район за срок до 1 година, става още ясно от поправките.

На фокус е намаляването на дивата свиня

Основна цел на поправките е намаляване на популацията на дивата свиня до 3-5 броя на 1000 дка, защото този тип дивеч се явява "резервоар" на вируса. "Съгласно данните за дивеча през 2020 г. е отчетен пролетен запас на дивата свиня в размер на 50 460 бр.", пише още в мотивите. Там се уточнява, че животните са неравномерно разпределени на територията на страната, като в района на Северна България - област Добрич, Варна, Русе, Шумен и др., в които вирусът на АЧС първоначално бе установен, запасите са 3-4 пъти по-ниски, в сравнение с година по-рано. В района на Южна България - София, Кюстендил, Кърджали, Благоевград и др., популацията обаче е близка до установената през 2019 г. и значително надминава споменатия праг.

"Независимо че през ловен сезон 2019-2020 г. със заповеди на министъра на земеделието срокът за групово ловуване на дива свиня беше удължен двукратно, отчетеното отстрелване за 2019 г. е 31 817 бр. или 39,1 % от плана (81 286 бр.), което се явява по-малко и от предходната 2018 г.", пише още в мотивите.

Подчертава се, че от изключителна важност за борбата със заболяването е дезинфекцията след ловни излети в горски територии на дрехи, обувки и превозни средства, както и претърсвания за откриване на трупове на умрели диви свине, тъй като същите се явяват "резервоари" на заболяването. "Чрез дезинфекцията и своевременното откриване и загробване на откритите трупове на диви свине или части от тях се ограничава възможността за пренасяне на вируса в личните стопанства и промишлените свинекомплекси", се казва още в мотивите.

От началото на година заради болестта са унищожени над 165 000 прасета в страната. Проверка на Mediapool в регистъра на заболяването показа, че през януари тази година заболяването е регистрирано в индустриален свинекомплекс в Никола Козлево, Шуменско, а също и във Вълчи дол. Регистрирано е и огнище на заразата във фамилна ферма тази година, е в Гергини, Габрово.

Последно, на 4 август БАБХ съобщи, че е регистрирано огнище на африканска чума по свинете в стопанство за отглеждане на животни от породата източнобалкански свине в с. Юнец, област Варна. Преди това огнище на заболяването бе регистрирано на 23 април тази година в област Шумен.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.