Държавата ще отнема задграничните паспорти на длъжници

Агенцията за държавни вземания ще може да иска чрез МВР отнемането на задгранични паспорти на хората, дължащи данъци, такси, осигуровки над 3000 лева. Това предвиждат приетите днес от кабинета промени в Данъчно-процесуалния кодекс, чрез които се увеличават правомощията на Агенцията за държавни вземания (АДВ).

За чужденците санкцията ще важи независимо от дължимите суми. Според промените, Агенцията ще пристъпва към принудителна разпродажба на имуществото на длъжници, които не могат да бъдат открити в продължение на 6 месеца. Всички разходи по време на такава процедура ще са за сметка на длъжника, съобщи Людмила Елкова, шеф на дирекция Данъчна политика" във финансовото министерство.

На служителите на агенцията се дава и право да влизат принудително в собствеността на длъжника, за да опишат активите му преди продажбата, обясни Елкова.

Правителството одобри процедурата, по която ще се прилагат спогодбите между България и други страни за избягване на двойното данъчно облагане.

АДВ събира публични вземания на държавата - най-вече просрочени данъчни задължения, вноски към НОИ и различни видове такси.

Промените в ДПК ще се внесат за окончателно гласуване от парламента.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?