Държавата ще плаща 350 лв. за лечение на болни от птичи грип

Здравната каса създаде клинична пътека за лечение на птичи грип. Това съобщи пред журналисти във вторник д-р Иван Букарев, директор на Националната здравно-осигурителна каса. Цената на пътеката, поемана от държавата, ще е 350 лв.

В същия ден стана ясно, че двама служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна са били изследвани за наличие на смъртоносния за хората вирус H5N1. Те през миналата седмица са проявили симптоми на вирусно заболяване и тъй като извършват ежедневни проверки в защитените територии и влажните зони и са били в контакт с намерени мъртви птици, се наложили изследванията, уточниха от РИОСВ.

Единият от експертите дори е бил приет в Инфекциозната клиника във Варна, но след като по-късно през деня стана ясно, че пробите са отрицателни, тъй е изписан.

Двамата остават са под наблюдение от органите на Министерство на здравеопазването, също както всички, извършващи проверки в изпълнение на заповедта на министъра на околната среда и водите за предаване на единични трупове на диви прелетни птици на РВМС, допълниха от екоинспекцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?