Държавата ще плаща 60% от заплатите в баровете, но не и в промишлеността

Не е предвидена публичност на фирмите, които ще получат дотациите

Дискотеките ще получат стимул от държавата за запазване на заетостта.

Цялата промишленост в България няма да може да се ползва от обявената от управляващите мярка в подкрепа на заетостта.

Държавата ще плаща 60% от заплатите на заетите само в секторите, чиято дейност е изрично забранена в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев и съответно – в гласувания закон за извънредното положение.

Това предвижда предварителният проект на постановление на Министерски съвет, което ще регламентира държавната мярка, публикуван от в. "Капитал". Документът не е в окончателен вариант, което значи, че може и да претърпи промени.

Ако философията на проектопостановлението не се измени, излиза, че държавната мярка няма да се отнася за засегнатите от очакваната икономическа криза сектори, а само за затворените заради санитарните мерки поради Covid-19 бизнеси. Така излиза, че подкрепа ще има за барове и дискотеки, но не и за заводи за производство на авточасти или електроника, например.

Освен това, постановлението ще компенсира осигурителния доход на съответния работник, например фитнес инструктор, фризьор или сервитьор, а не реалния му доход, който може да идва от друг вид доходи като например такси за услуги.

Според проектопостановлението подкрепа ще получат единствено следните сектори:

- Търговци на дребно в молове, но без търговците на хранителни стоки, напитки и цигари;
- Различни видове пътнически транспорт - сухопътен, речен, морски, въздушен;
- Хотели и други подобни места за настаняване;
- Туристическо и друго краткосрочно настаняване;
- Ресторанти и заведения за бързо обслужване;
- Питейни заведения;
- Прожектиране на филми;
- Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности свързани с пътувания и резервации;
- Артистична и творческа дейност;
- Други дейности в областта на културата;
- Спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих;
- Поддържане на добро физическо състояние.

Съответните бизнеси ще получат от държавата финансиране, равно на 60% от осигурителния доход на засегнатия служител за месец януари 2020 г., като помощта може да се ползва за максимум 3 месеца. Условието е фирмата да е преустановила дейността на поне 50% от персонала си, както и служителят, за когото се получава помощта, да бъде запазен на работа за поне 3 месеца след субсидията. Освен това компанията трябва да се ангажира да плаща остатъка от 40% от заплатата на работника.

Към фирмите, които ще могат да получат средствата, има и куп други условия – да нямат задължения към държавата и общините за данъци и осигуровки, да не са обявени във фалит, да нямат влязло в сила наказателно постановление или съдебно решение за нарушаване на трудовото законодателство през последните шест месеца и др.

Кандидатстването ще става пред Агенцията по заетостта, която служебно ще определя дали дадена фирма има или няма право на помощта. Парите ще бъдат превеждани по банков път на компанията от НОИ в срок до 5 работни дни от решението.

Постановлението не предвижда публичност или контрол върху държавната мярка, за която вероятно ще бъдат похарчени стотици милиони левове.

КНСБ: Мярката е силно стеснена

Обхватът на действие на проекта е силно стеснен, пише в позиция по документа КНСБ. Синдикатът не приема философията "плащам за пряко причинени щети и вреди", защото тя изключва всички предприятия, които понасят щети поради пазарни причини.

КНСБ настоява компенсацията да се прилага за всички предприятия от индустрията, които отчетат минимум 20% спад на стойността на продажбите през последното тримесечие, предхождащо месеца на подаване на документите. В този случай обаче обезщетението ще стигне до фирмите с огромно закъснение.

Синдикатът настоява още да отпадне условието за преустановяване на заетостта на минимум 50% от персонала, а обезщетение да се полага дори във фирми, които са спрели дейността на един работник.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?