Държавата ще плати 13 хил. евро по още три дела в Страсбург

Българските данъкоплатци ще пратят от джоба си близо 13 хил. евро, след като Европейският съд по правата на човека осъди България по още три дела, заведени срещу нея в Страсбург.

И трите са за груби нарушения в съдопроизводството по дела на трима български граждани и за необосновано проточване на делата.

Делата са заведени през 1999-2000 година. Първото от тях е на известния кърджалийски бизнесмен и фигура, набедена за бос в местния подземен свят Ерджан Рашид – Роко, който при задържането си през 1997 г. е бил пребит от полицията, хоспитализиран за това и въпреки медицинските доказателства за побоя, при заведеното дело прокуратурата не приема доказателствата и съдът прекратява делото. Роко е бил освободен от ареста едва 23 часа, след като адвокатът му е платил гаранцията, което е също в законов разрез.

За тези нарушения държавата трябва да плати 4000 евро на Роко и 2000 евро съдебни разноски.

По второто дело Мария Стефанова, която е блъсната от велосипедист и инвалидиризирана през 1992 г., завежда иск срещу причинителя на травмата, като делото е прекратено 5 години по-късно, а тъжителката е уведомена чак 4 години по-късно, когато пак е заведено. През 2005 г. делото още не е приключено. Съдът в Страсбург осъди България заради мудното съдопроизводство и страната трябва да плати на Стефанова 4800 евро обезщетение за неимуществени вреди и 500 евро съдебни разноски.

Още 1000 евро плюс 299 евро разноски са присъдени да бъдат заплатени на  Станимир Йорданов заради това, че поради недоставени на адрес призовки делото му се е водило в негово и на адвоката му отсъствие. Делото е било за обжалвана глоба от 1995 г., която е била наложена на Йорданов за невярна митническа декларация за износ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?