Държавата ще плати разходите на Желяз Андреев, ако бъде съден в САЩ

Борисов се срещна с Желяз Андреев в Министерския съвет, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви в четвъртък, че държавата ще плати разходите на Желяз Андреев и останалите четирима българи, ако съдът разреши тяхната екстрадиция в САЩ. Декларацията бе направена по време на срещата му с петимата, обвиняеми във щата Флорида за нарушаване на американското ембарго върху Сирия. На срещата присъстваха още главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на правосъдието Цецка Цачева.

По време на разговорите Борисов, Цачева и Цацаров са подчертали, че България не поставя под съмнение Договора за екстрадиция със САЩ, но правата на българските граждани ще бъдат защитавани.

Цацаров отново обясни, че няма правни основания за допускане на екстрадицията на българите, защото престъпленията, в които те са обвиняеми в САЩ, не са престъпления по българския закон. Това е ключово основание за допускане на екстрадицията.

Борисов допълни, че текат консултации между българските институции и американските власти по казуса. Той каза, че на срещата си с американския посланик Ерик Рубин в сряда е подчертал, че държавата ще се ангажира с правата на българските граждани.

Борисов увери българите, че посланикът и партньорите, които участват в консултациите, проявяват разбиране и се отнасят конструктивно към решаването на проблема.

Проблемите за петимата българи със САЩ са от времето, когато са работили в българския офис на американската компания AW Tronics. Тя е осъществявала продажби на авиационни части на авиокомпании, сред които и на сирийската "Сириан еър". За няколко години поддръжката на клиента е осъществявана от тях.

Защитата на Андреев твърди, че той не е подозирал, че тези сделки са в нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. Българинът е бил назначен на трудов договор по българското трудово законодателство в компания, регистрирана в България. Централният офис на фирмата е в САЩ. Той никога не е уведомяван, че работи по чуждо законодателство. Не е минавал и инструктаж за стоките с възможна двойна употреба.

Желяз Андреев не е подбирал сам и клиентите, които е обслужвал от позицията си на "Продавач интернет търговия", което е най-ниското ниво в йерархията на отдел "Продажби" на компанията. Въпреки това американските власти издирват Желяз Андреев за седем сделки със сирийската авиокомпания, сключени от неговия работодател през 2013 г. и 2014 г.

Споделяне

Още от България