Държавата ще плати за проверка на електромерите по обжалвани сметки

Държавата ще плати за проверка на електромерите по обжалвани сметки

Държавата ще плати по 20 лв. за проверката на всеки от двете хиляди електромера, чиито собственици са обжалвали високите си сметки за ток. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от БНТ в понеделник, преди да започне срещата при министъра на икономиката, енергетиката Делян Добрев с ръководствата на трите електроразпределителни дружества по проблема с прекалено високите сметки, които фирмите обясняват с по-дългия период на отчитане заради празниците, по-студеното време и повечето почивни дни.

 

"Ако проверката установи, че няма грешки, ще е ясно, че причината за високите сметки е дългият срок на отчитането. Ако обаче има голям брой сгрешени сметки, ще се търси къде е проблемът", каза Дянков.

 

Вицепремиерът отхвърли възможността за национализация на енергоразпределителните дружества, каквато в неделя обеща БСП, ако дойде на власт.

 

"Нито има такава възможност, нито смятам, че в страна-член на Европейския съюз може да си позволява който и да е, дори опозицията, да говори за национализация. Това е отдавна минал период и в българската история, и в европейската", каза Дянков. Допълни, че дори да се пренебрегнат политическите аспекти, това би струвало и "огромно количество пари".

 

Той даде за пример Венецуела, където подобна стъпка е струвала на правителството милиарди долари.

 

Във вторник в публична проверка на електромер в столицата ще се включи Делян Добрев, съобщиха от подопечното му ведомство. Уред на абонат, подал жалба срещу ЧЕЗ, ще бъде свален и предоставен за измерване в института за метрология.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?