Държавата ще подкрепя иновации в стартъпите

Бойко Таков и Добромир Иванов подписват споразумението за сътрудничество, сн. МИ

Агенцията за насърчаване на малкия и средния бизнес ще помага на стартиращи предприятия в разработването на иновативни продукти и услуги и за навлизане на нови пазари. Ведомството подписа в петък споразумение за сътрудничество с Националното представителство на българската стартъп предприемаческа общност (BESCO).

"Няколко са стратегическите задачи на бъдещото партньорство и като основна бих посочил съдействието от страна на държавата в лицето на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия за подобряване средата за правене на бизнес в България и за изграждането на по-ефективни държавни политики в областта на предприемачеството и иновациите", коментира шефът ѝ Бойко Таков.

"България има потенциал да се превърне в Европейския стартъп инкубатор и трябва да постигнем това. За тази цел обаче е необходимо да обединим усилията си за създаване на условия, при които страната ни да гради икономиката си върху научно-развойна дейност, предприемачество и иновации“, каза още той.

Агенцията може да помогне на стартъпите за участието им в бизнес мисии и форуми в страната и в чужбина, в разработването и реализирането на съвместни проекти, финансирани от еврофондовете и донорски програми, директорът ѝ.

Председателят на стартъп сдружението Добромир Иванов отбеляза необходимостта от държавни стимули за подобряване на стартъп екосистемата. Според него основна цел на подписаното сега споразумение е износът на продукти и услуги с висока добавена стойност. Друга амбиция е така страната ни да се подготви за изпреварващо позициониране в индустриите на бъдещето като автономните автомобили, биотехнологиите, изкуствения интелект и др.

От BESCO подчертаха необходимостта от създаването на Startup Indeх в страната и карта на  иновативния и високотехнологичен бизнес, за да се помогне за развитието на регионалните екосистеми. От стартъп организацията поставиха акцент върху партньорството за привличане на чуждестранни инвеститори и компании и ребрандиране на България в посока наука, иновации и предприемачество.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?