Държавата ще подпомогне два инвестиционни проекта за 155 млн. евро

Държавата ще подпомогне със 7.6 млн. лв. два инвестиционни проекта, които са на обща стойност 155 млн. лв. Единият е на "Асарел-Медет" АД, вторият – на "Варна Тауърс" ООД. Решението за подпомагането е взето на правителственото заседание в сряда.

Средствата ще бъдат за реконструкцията на 13 км от второкласния републикански път Пирдоп - Панагюрище и за изграждане на ВиК-система, собственост на община Варна. По проекта на "Асарел-Медет" се осигуряват близо 6.8 млн. лв., а на "Варна Тауърс" - 833 хил. лв.

Инвестиционният проект на "Асарел-Медет" е за над 71 млн. лв. и включва модернизация на рудника и на обогатителната фабрика. До юли т. г. са вложени 58 млн. лв. или над 81% от предвидените. Дружеството се занимава с добива и обогатяването на медни руди, биохимично извличане на мед, производство на висококачествени медни концентрати, анодна и катодна мед. 90 процента от медния концентрат се доставя на "Кумерио Мед"АД, а 10 на сто е за износ. "Асарел-Медет" осигурява работа на около 1240 души.

Рехабилитираният 13-километров пътен участък ще обслужва всички предприятия на територията на общините Панагюрище, Пирдоп и Златица, както и ползващите пътната връзка Пирдоп - Панагюрище.

Проектът на "Варна Тауърс" ООД предвижда изграждането на търговски и административен комплекс с разгърната застроена площ 51 761 кв. м. В него ще бъдат инвестирани 84 млн. лв. Той ще е готов през 2010 г. При изпълнение на строително-монтажните работи ще бъдат разкрити над 400 работни места. След откриването на търговския център в него ще работят около 600 души, а в административната част - близо 1200. Инвеститор е шотландска компания.

Споделяне

Още от Бизнес