Държавата ще поеме и част от осигуровките по схемата 60/40

Парламентарните комисии приеха на второ четене актуализацията на държавния бюджет

Владислав Горанов на трибуната по време на заседанието, сн. БГНЕС

Държавата ще плаща и част от осигуровките върху поеманите от нея 60% от заплатите в засегнатите от кризата с коронавируса бизнеси, решиха парламентарните комисии, които в неделя приеха актуализацията в държавния бюджет, предизвикана от кризата с коронавируса.

Очаква се те да бъдат гласувани окончателна в пленарна зала в понеделник.

Предложението бе направено още преди обед по време на заседание на Комисията по бюджет и финанси. Румен Гечев (БСП) заяви по време  на това заседание, че предложената от правителството схема 60/40 очевидно не работи заради това, че при нея бюджетът не покрива осигуровките върху тези 60%. Затова партията му предлага държавата да поеме и осигуровките.

Йордан Цонев пък обяви, че ДПС подкрепя предложения от правителството проект, но на заседание на правната комисия също ще предложипоемане и на осигуровките.

Това и стана и следобед парламентарната правна комисия прие предложението.

По-късно пред журналистипредседателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ съобщи, че предложението на Йордан Цоневе било прието, подкрепено от всички, което предвижда промяна на мярката 60 на 40. И сега държавата, освен 60 процента, ще заплати и осигуровките, които се дължат от страна на работодателя. Това означава, че схемата няма да бъде 70 на 30, а ще бъде наистина 60 на 40, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия.

Тя уточни, че ще се поемат само вноските на работодателя - личната остава за служителя. Промяната ще даде възможност на повече работодатели да се възползват от тази мярка, отбеляза Менда Стоянова.

Други мерки

Бюджетната комисия е приела и предложение за Българската банка за развитие, свързано със 700 милиона лева, гаранция за кредити, които тя ще дава. Има и увеличение на капитала на банката също със 700 милиона лева, каза Менда Стоянова. И обясни, че по този начин ще може три поредни месеца - всички хора, които са в неплатен отпуск, както и всички самоосигуряващи се лица, да получат безлихвен кредит от 1500 лева месечно. Срокът на погасяване на този кредит ще е десетгодишен. От тази мярка може да се възползват всички самоосигуряващи се лица, които не могат да осъществяват своята дейност при извънредното положение, уточни Стоянова.

Тя съобщи, че бюджетната комисия е приела и текст, който дава възможност на всички държавни органи и на всички общини да редуцират или да освободят от наеми или такси за ползване - такса за пазари, за тротоарно право, своите наематели за срока на извънредното положение. Това е сериозна глътка въздух за малкия бизнес, който работи в държавни и общински територии и помещения, отбеляза председателят на бюджетната комисия.

Държавата се отказа да търси пари от МВФ

Министърът на финансите каза пред бюджетната комисия, че оттегля член 68, алинея "а" от предложението за промени в Закона за държавния бюджет, което даваше право на БНБ за осигуряване на кредити на държавата за сметка на покупка на специални права на тираж от Международния валутен фонд.

По думите на Владислав Горанов е рано за подобни промени, с които се търси допълнително финансиране на мерките от кризата с епидемията от коронавирус.

Депутатите Румен Гечев (БСП) и Йордан Цонев(ДПС) посочиха, че решението на финансовия министър е правилно.

Финансовите пазари сега са волатилни и затова поисках възможност да се търсят не 2,2 млрд. лева заем, а десет милиарда лева. Помощ вече е потърсена от Европейската инвестиционна банка и от Банката за развитие на Съвета на Европа и е ангажиран ресурс, свързан с финансиране на европейските фондове, каза финансовият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България