Държавата ще похарчи над 2.5 милиарда лева повече през 2018 г.

От тях 740 млн. лв. са за увеличение на заплати, останалите - за образование, модернизация на армията и магистрала "Хемус"

Държавата ще похарчи над 2.5 милиарда лева повече през 2018 г.

Държавата ще харчи повече през следващата година. Над 2.5 милиарда лева повече разходи са заложени в Бюджет 2018 спрямо тази година, съобщи председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова пред БНТ.

Увеличените разходи идват от повечето приходи от ръста на икономиката, който за тази година се очаква да бъде около 4%, а за следващата отново толкова, посочи тя.

Това ще позволи да се направи "рязък скок" на минималната работна заплата от 460 на 510 лв., каза Менда Стоянова. Минималната работна заплата се определя административно от правителството и увеличението досега вървеше с 40 лв. на година. Така беше заложено и в тригодишната бюджетна прогноза, но сега се вдига с 50 лв.

Увеличение на средствата за заплати в Бюджет 2018 ще има в секторите, които са обявени в предизборната програма на ГЕРБ и в програмата на правителството - образование, сигурност и социална политика, каза по-късно пред журналисти Стоянова. Най-много пари ще отидат за увеличението на учителските заплати с 15% от 1 септември 2017 г. - 330 млн. лв. Предизборно ГЕРБ обеща в края на мандата учителите да взимат двойно повече спрямо началото. Отделно ще бъдат отпуснати около 150 – 180 млн. лв. за различни образователни програми, както и по-високи стипендии за специалностите, в които има недостиг на кадри като инженерните например, каза Стоянова.

Другият сектор, който ще получи значителни средства, е сигурност и отбрана. За него увеличението е около 600 – 700 млн. лв., които ще отидат за по-високи заплати на военни и полицаи и за превъоръжаването на армията, каза Стоянова. За увеличаване на заплатите в армията се отпускат допълнително около 100 млн. лв., а за модернизацията на войските – над 490 млн. лв.

За увеличаването на заплатите на полицаите са предвидени около 55 – 60 млн. лв., което е ръст с около 5 – 6 на сто, каза Менда Стоянова.

В социалния сектор има над 1 млрд. лв. допълнителни средства в сравнение с тази година, добави Менда Стоянова. Тези средства са насочени към пенсии, здравеопазване, социални услуги и социално подпомагане.

В бюджета е заложено например минимално увеличение на пенсиите - с 3.8%, като този път ще бъде за всички пенсионери, а не както сега се получи и около 4900 души не получиха такова, стана ясно от обясненията на шефката на парламентарната бюджетна комисия.

Управляващите ще повишат и праговете за отпускане на социални помощи, като фокусът ще бъде насочен към най-нуждаещите се, каза Стоянова.

Останалите средства ще отидат за реализацията на инфраструктурни проекти. Сред тях основния приоритет е магистрала "Хемус" (София - Варна), която се строи с бюджетни средства, каза Стоянова без да посочи суми. Пари от бюджета ще се дадат и за довършването на обхода на Габрово, допълни тя.

Вероятно никой няма да бъде доволен от заложеното увеличение на заплатите, прогнозира Стоянова. Тя припомни, че синдикатите са искали минималната работна заплата да стане 530 лв., докато бизнесът е категорично против административното ѝ вдигане.

Споделяне

Още от Бизнес