Държавата ще прави единни критерии за аниматорите в детските центрове

Държавата ще прави единни критерии, на които трябва да отговарят работещите като аниматори в детските центрове, съобщи в петък председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева пред БНР. Мерките се предприемат след трагичния инцидент, при който дете, изплъзнало се от надзора на работещите в кът за забава във варненски мол, падна от ескалатор и още е в кома.

“Управителите на детските центрове предпочитат да наемат хора без специална подготовка за работа с деца, защото ги обучават по свои програми“, заяви Жечева. Тя съобщи, че критериите ще са готови до няколко месеца.

“Хората, които работят с деца, трябва да бъдат подготвени, да познават емоционалните и физическите особености на детското развитие, да познават реакциите на малчуганите, както и нормативната уредба“, посочи Жечева.

“В тези центрове за съжаление не работят нито аниматори, нито детегледачи, професии, които са в единния класификатор на професиите и които всъщност се обучават по специални програми на лицензираните професионални центрове. Установихме всъщност, че в тези центрове се наемат хора, към които има съвсем обикновени стандартни изисквания, управителите на тези центрове дори предпочитат тези хора да не бъдат със специална подготовка, защото ни казаха, че те ги обучавали по своя програма, съответно по своите виждания“, допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?