Държавата ще прехвърли още свои задължения на НЗОК от догодина

Държавата ще прехвърли още свои задължения на НЗОК от догодина

Министерството на здравеопазването и ръководството на НЗОК започват обсъждането на варианти за прехвърлянето на нови дейности към касата от следващата година. Това се налага вследствие на решението на Конституционния съд, който обяви за противоконституционен трансфера от 100 млн. лева от касата към министерството. Това обяви в петък здравният министър Десислава Атанасова във Варна.

 

“В момента сме в бюджетна процедура и започваме да обсъждаме варианти с ръководството на Здравната каса за прехвърлянето на дейности към нея. Сега е период, в който се правят разчети, работи се много. Веднага, когато стане ясно какви ще бъдат предложенията на Министерството на здравеопазването за бюджета, ще бъде оповестено в медиите“, заяви Атанасова.

 

В последните години държавата постоянно прехвърля различни свои задължения на НЗОК – като например плащането на различни лекарства. Наред с това министерството получаваше трансфер от бюджета на касата, за да изпълнява дейности, които по закон са задължение на държавата – бързата и психиатричната помощ, интензивни грижи, имунизации. Така с пари от здравни вноски бяха финансирани и дейности за неосигурени пациенти, за които по принцип трябва да се грижи държавата.

 

Сега, когато е ясно, че занапред от бюджета на НЗОК няма да се правят преводи към министерството, държавата се приготвя да се освободи от още дейности и да ги прехвърли на НЗОК, вместо в държавния бюджет да се предвидят повече средства за здравното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?