Държавата ще провери колко са изненадващо дарените от ОАЕ фурми

Държавата ще провери колко са изненадващо дарените от ОАЕ фурми

Дарените от Обединените арабски емирства (ОАЕ) фурми са складирани в склад на Българския червен кръст край София, където държавна комисия ще провери колко тона са, а след това ще бъдат раздадени на социално слаби.

Миналата седмица правителството съобщи, че страната ни е получила 15 тона медицински консумативи от ОАЕ след размяна на 32 тона храни, осигурени от компанията на депутата от ДПС Делян Пеевски "Интръст" и от фирма "Градус" на Ангел Ангелов.

Сайтът "Биволъ", който е проследил разтоварването на стоката в София, обаче съобщи, че медицинската помощ е едва около 3 тона, а са доставени основно фурми.

Директорът на Националния учебно-логистичен център (НУЛЦ) на БЧК в с. Лозен – Огнян Иванов, коментира пред бТВ, че на око фурмите изглеждат да са повече от медицинските консумативи.

Тепърва ще се решава как ще се разпределят. Те ще отидат при социално слаби, а не по болниците.

Утре държавна комисия ще отиде и ще преброи колко тона са фурмите и какво количество са санитарните материали, получени от Обединените арабски емирства в резулатат на частната бартерна сделка под егидата на двете правителства.

По-рано в сряда началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски отклони въпросите около дарението.

"Не съм запознат в детайли с дарението. Даренията от частни фирми могат да са всякакви", отговори ген. Мутафчийски.

"Това нещо тежи 2 грама (маската – бел. ред.), фурмите тежат по половин килограм. Не може да ги сравняваме в тонове", добави главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

На 13 април обаче Мутафчийски съобщи, че са получени 15 тона медицински консумативи: "Изнесоха 32 тона храни и получихме 15 тона медицински консумативи. Като размяна. Това са предпазни средства, маски, ръкавици и костюми", обяви на 13 април ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг, излъчван от телевизиите.

Същата информация бе официално разпространена от Министерския съвет и Министерството на икономиката, чийто ръководител Емил Караниколов придружи българската стока до Абу Даби и се върна с фурмите и медицинските консумативи, след което се оттегли в карантина.

Мистериите не свършват дотук, тъй като на официалния си сайт българското консулство в Дубай съобщи, че изнесените от двете български компании храни са 20 тона, а не 32.

По данни на БЧК, предостави на "Биволъ" дарението от ОЕА се състои от 3 тона медицински изделия за еднократна употреба - 80 000 броя маски, 49 000 броя ръкавици и 32 000 калцуни. Освен тях има 3970 бутилки дезинфектант от половин литър и 1824 бутилки дезинфектант от 250 милилитра. Данните са предоставени от БЧК.

До момента нито Министерството на икономиката, нито МС са давали разяснения по темата. Министър Караниколов единствено увери, че "фурмите са хубава, питателна храна".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?