Държавата ще регулира цените на учебниците

Държавата ще регулира цените на учебниците

Цената на учебниците да се определя от обема и поредността на тиража, издателските и полиграфическите разходи. Това предвижда наредба за ценообразуване на учебните помагала, изпратен за междуведомствено, съобщи в четвъртък главният секретар на Министерството на образованието и науката Димитър Танев пред журналисти.

Издателските разходи включват възнагражденията на авторите на съдържанието и на графичния дизайн. Заплащането на авторите на съдържанието не трябва да надхвърля 15 на сто от цената за първи тираж и 5 на сто за всеки следващ. Възнаграждението за графичен дизайн е не повече от 5 на сто за първи тираж и от 2 на сто за всеки следващ, предвижда проектодокументът.

Вътрешноиздателските разходи за предпечатна подготовка, режийни и заплати на персонала, не трябва да са повече от 25 на сто за първия тираж и 5 на сто за всеки следващ. Полиграфическите разходи се доказват и за тях няма определена граница, обясни Иван Павлов, експерт в образователното ведомство.

Печалбата на издателствата не трябва да надхвърля 10 на сто от цената на учебника, уточни Павлов.

Наредбата ще се прилага в два режима. За учебниците от първи до четвърти клас, които се купуват от МОН, ще се прави обществена поръчка и цената и условията за доставка на учебниците ще се договаря между издателите и министерството.

Цената на учебниците от пети до дванайсети клас ще се определя по наредбата, като е предвидена търговска отстъпка до 20 на сто.

Санкциите за нарушения на наредбата ще са между 50 и 500 лв.

Споделяне
Още от България

Как си обяснявате акцията на прокуратурата с обиски и арести в президентството?