Държавата ще съди обжалващите постоянно поръчката за тол системата

Държавата ще съди компаниите, които постоянно обжалват обществената поръчка за изграждане на платеното преминаване по пътищата на камионите срещу 200 млн. лв. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков в отговор на въпрос след подписването на договора за строеж на участък от магистрала "Хемус".

"Взели сме решение и работим с юристи да заведем обратен иск за опити за шиканиране на процеса, злоупотреба с право и пропуснати ползи от забавянето на въвеждането на тол системата у нас", каза Нанков.

По думите му в момента се уточнява каква да бъде стойността на иска за нанесените вреди на държавата. Целта е той така да бъде подготвен, че да издържи в съда, каза Нанков.

Вече над година и половина търгът за тол системата не може да се проведе, заради перманентното обжалване на процедурата.

Нашето законодателство в областта на обществените поръчки транспонира изцяло европейска директива, без да се отчита народопсихологията на българина, коментира Нанков. Така дори една жалба да е недопустима по Закона за обществените поръчки, тя блокира процеса, защото по нея трябва да има произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията, както на Върховния административен съд, ако има обжалване и там, посочи регионалният министър.

Предварителното изпълнение на обществената поръчка за избор на изпълнител, който да проектира и въведе тол системата у нас е възможно, когато оценителната комисия разгледа офертите и избере такъв, с целия риск на база евентуално обжалване, каза още Нанков.

Процедурата за тол системата в момента е на етап обявление и получени оферти, но е стопирана заради поредната жалба с пощенско клеймо от 26 май и получена в Комисията за защита на конкуренцията на 3 юли, съобщи той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес