Държавата ще санира 750 блока до края на 2016 г.

150 са одобрените сгради в Благоевград

Държавата ще санира 750 блока до края на 2016 г.

Над 750 жилищни блока ще бъдат санирани в страната до края на годината по "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради".

Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на откриването на санирания блок 205 в кв. "Орлова чука" в Благоевград, на което присъстваха премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Румяна Бъчварова, кметът на общината Атанас Камбитов и областният управител Бисер Михайлов.

Това е едва 15-ият блок, обновен по програмата за енергийна ефективност.

Лиляна Павлова изрази очакване при липса на обжалвания на процедурите по избор на изпълнител работата по сградите да се изпълни в срок.

Тя напомни, че програмата е насочена към малкия и среден бизнес, защото една фирма работи по една сграда. Осигурява се заетост и за производителите на дограма, изолации и други материали, което променя ситуацията с безработицата в регионите.

Според изчисленията на регионалното министерство разликата в годишния данък между несанирана и обновена сграда е 1,70 лв., а внушенията, че след санирането данъкът се увеличавал, не били верни.

Регионалният министър напомни, че Благоевград е градът-първенец по националната програма. До момента за саниране там са одобрени 150 жилищни сгради ."За разлика от други градове тук почти няма несъгласни, за което ви благодаря за доверието", каза Павлова на благоевградчани.

Споделяне

Още от Бизнес