Държавата ще се оттегли от БТК при изпълнени приватизационни ангажименти

Държавата не вижда причини да се откаже от златната си акция в "Българската телекомуникационна компания" (БТК), която ѝ позволяваше да блокира решения на собственика на компанията. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров пред БНР в сряда.

Собственикът на 99.74 на сто от БТК – "Вива Телеком България", свика на 16 септември общо събрание на акционерите с предложение привилегированата държавна акция да стане обикновена поименна, а дружеството да бъде свалено от борсовата търговия. Освен това се очаква на държавата да бъдат платени 154.4 млн. лв., срещу което правителството ще се откаже от всякакви свои финансови претенции около приватизацията на телекома и ще вдигне наложените запори върху имоти на БТК, които още предишният собственик искаше да продаде.

"Държавата не може до безкрайност и завинаги да държи тази златна акция", заяви Тодоров. Според него няма проблем за преобразуването на акцията, ако собственикът на БТК е изпълнил всички свои ангажименти по сключения в началото на 2005 г. приватизационен договор. Смисълът на инструмента привилегирована акция е да гарантира за определен период от време, че дружеството няма да промени своя предмет на договор, че няма да предприема действия, които да са в ущърб на държавата, коментира заместник-транспортният министър.

Той посочи, че при изтичане на петгодишен срок след приватизацияата на БТК купувачът ѝ има право да поиска обезсилването на златната държавна акция.

"Ние с оглед отново защита на държавния интерес за общото събрание на 16 септември, ще искаме окончателно потвърждение от страна на приватизиращия орган - Агенция за приватизацията и приватизационен контрол (АПСК), по отношение на това дали са изпълнени абсолютно всички ангажименти, които е поел купувачът. Тъй като вече имаме едно такова писмо за изпълнението на тези ангижименти, ще направим преглед отново на приватизационния договор. Ако всичко е изпълнено, не виждам някаква пречка сериозна, която да възпрепятства преобразуването на тази привилегирована акция в обикновена" посочи Тодоров.

По думите му транспортното министерство, което дължи златната акция в БТК, очаква окончателното становище на АПСК за изпълнението на приватизационния договор, уреждането на запорите върху имотите и водените дела, за да се реши за окончателното излизане на държавата от телекома.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?