Държавата ще се разплати първо с малките строителни фирми

Държавата ще се разплати първо с малките строителни фирми

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и браншовите строителни организации са обсъдили вариант при следващото плащане на държавата към бизнеса да се изчистят задълженията на малките компании. Това каза в петък в парламента регионалният министър Росен Плевнелиев.

Предложението е дошло от Камарата на строителите. От там искат при следващото плащане по проекти държавата да плати само на малките строителни компании, които са под най-голям натиск и са изправени пред големи финансови затруднения. Освен това те имат да взимат по-малки суми. Държавата дължи на бизнеса над половин милиард лева по различни договори.

Другият принцип, който Камарата на строителите и Браншова организация "Пътища" предложиха, е да се плати на всички авансово, каза още Плевнелиев. Той отбеляза, че МРРБ решава по прозрачен начин заедно с браншовите организации спрямо наличния ресурс на кой колко да се плати.

Когато Камара на строителите каже, че има по-голям смисъл да се плати на малките компании, защото те са най-застрашени, разбира се ние ще се съобразим с това, заяви министърът.

Плевнелиев отбеляза, че вече са разплатени 58 милиона лева и са изчистени публични задължения на строителите за миналата година за още 26 милиона лева. Целта и мое голямо желание е до края на март да достигнем около 100-120 милиона лева разплащане, посочитой.

Според министъра, правителството ще излезе с обща концепция за разплащането на държавата към бизнеса, тъй като другите министерства се движат много по-назад от МРРБ.

В отговор на въпрос Росен Плевнелиев каза, че е добре държавните служители сами да си плащат здравните вноски. Не трябва да се прави разлика - аз съм бил мениджър на големи частни проекти, сега съм мениджър на големи държавни проекти, посочи той.

Споделяне

Още от България