Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата ще следи електронно пътя на всяко отсечено дърво

Експерти смятат, че планът няма да сработи, докато властите се занимават само със секачите, а не и с фирмите нарушители

1 коментар
Държавата ще следи електронно пътя на всяко отсечено дърво

Държавата декларира безсилието си да се справи с незаконната сеч, предимно защото на прицел са дребните риби, а не поръчителите, но обяви нови амбициозни планове за справяне с проблема, за които все още не е ясно колко ще струват и какъв ще е ефектът от тях. Мерките предвиждат от април сечта в горите да става с електронни билети. Пътят на всяко отсечено дърво от гората до склада ще се проследява. Всички камиони, превозващи дървесина, от догодина трябва да бъдат с GPS. В горските пунктове, складовете и местата за обработка на дървесината ще бъде въведено видеонаблюдение. Ще бъдат наложени ограничения за прекупвачите на дървесина. Държавата предлага да изкупува или стопанисва частни гори, които били най-поразени от незаконна сеч. Дори спешният телефон 112 е включен в мерките за справяне с изсичането на горите.

Те бяха представени по време на кръгла маса, организирана от Министерството на земеделието и храните във вторник.

Подготвени са промени в Закона за горите и в три наредби, както и една изцяло нова. Плановете са те да бъдат приети от парламента и Министерския съвет до три месеца. През това време, с решение на Народното събрание, беше забранен износът на необработен дървен материал. Заповедта за това вече е издадена, информира министърът на земеделието Десислава Танева. Според нея проблемът с незаконните сечи е огромен.

"Нека се отърсим от популизма и вземем адекватни решения, които биха довели до устойчиво управление на горските територии, щадящи природа, така че основните функции на горите да бъдат гарантирани", призова министър Танева.

Предложените промени целят подобряване контрола и превантивната дейност в горите, каза зам.-министърът на земеделието Георги Костов.

Изсичането на горите стана актуална тема заради наводненията и потопите. Предложените промени са в правилната посока, но ако не се спазват и прилагат правилата проблемът ще продължи, коментира математикът Михаил Константинов. Той е сред тези, които биха алармата за незаконната сеч, която, според него, е основна причина за трагичните наводнения.

Природозащитникът Тома Белев също смята, че предложените мерки биха намалили изсичането на горите. Според него обаче са необходими наказания и за фирмите нарушители, а не само за хората, които секат горите.

В момента санкциите не стряскат никого. Причината е, че се пишат актове на секачите. Обикновено това са хора, на които няма какво да им вземеш. Така събираемостта от наложените санкции е едва 11%, обясни зам.-министърът на земеделието Георги Костов.

Бизнесът не е доволен от въвеждането на ограничения при купуването на дървесина, ограничаването на износ, както и мерките изискващи допълнителни инвестиции като монтирането на камери в складовете.

Изкупуването на частни гори

Изкупуването на частни гори от държавата е мярката, която беше лансирана за първи път по време на форума. Това ще става доброволно по пазарни цени, каза зам.-министър Костов.

Според него проблемът с незаконната сеч е предимно в частни горски територии, които стопаните не могат да опазят. За това държавата им подава ръка. Възможностите са две – продажба на гората или сключване на договор за стопанисване с Държавно горско предприятие. Това ще стане с промени в Закона за горите, каза Костов.

За целта се дава възможност на държавните горски предприятия да купуват частни гори до 20 дка с парите от фонда за инвестиции в горите. Към момента в него има натрупани над 40 млн. лв. Покупката на горите ще става по пазарни цени. В момента те варират в широк диапазон – от 200 лв./дка до 10 000 лв./дка в зависимост от състоянието на гората, вида на дървесината, местоположението, инфраструктурата и редица други фактори.

Другата опция е сключване на договор за стопанисване на гората с горско предприятие. По този начин собствениците на частни гори само печелят – хем държавата се грижи за опазването на имота, хем ще им плаща наем за ползването на гората за отсечената дървесина, посочи Костов.

Електронно проследяване на дървесината

В държавните гори от средата на април сечта ще става само с електронен билет, съобщи още Георги Костов. До октомври трябва да заработи и електронната система за проследяване на пътя на всяко отсечено дърво – от гората, по пътя му - до склада. В момента системата се внедрява в 176-те горски стопанства.

Променя се и редът за достъп на камионите до горите. За да може да се проследи движението им от 2016 г., всички автомобили, превозващи дървесина, задължително трябва да имат GPS.

Електронната система ще бъде достъпна до всички, чрез сайта на Изпълнителната агенцията по горите. Така в реално време гражданите, които имат съмнения за незаконна сеч, по номера на автомобила ще могат да проверят дали той има разрешително.

Предвижда се още спешният телефон 112 да приема сигнали и за незаконна сеч, каза Красимир Каменов от Агенцията по горите.

Михаил Константинов изрази резерви за възможността спешният телефон да бъде натоварен с допълнителни функции, но смята, че трябва да има система за оповестяване на нарушенията.

Заложено е още разкриване на горски пунктове с видеонаблюдение към Държавните горски стопанства.

В складовете за дървесина и преработвателните фирми също трябва да бъдат монтирани камери за 24-часово наблюдение, предвиждат още промените.

Ограничения при покупката на дървесина

Въвеждат се и ограничения при покупката на дървесина. Промените предвиждат закупуването на дървен материал да е обвързано с мощностите за преработка, които има фирмата. Целта е непреработеният материал да остава в страната, а не да се изнася, мотивира се Георги Костов.

Това обаче е ограничително условие, съгласно европейските директиви, и рискуваме да бъдем санкционирани, предупредиха представители на бизнеса.

Сега необработеният дървен материал се изнася основно в Турция и Македония, където цената е двойно по-висока от тази у нас. Това е основната причина за износа на дървесина. Ако местните преработвателни фирми предложат конкурентни цени, то тези, които добиват дървесина, нямат нищо против да продават на тях.

Курсове за квалификация на лесовъдите

Планират се още задължителни курсове за квалификация на лесовъдите, за да получат право да издават разрешения за сеч. Проверка на знанията им ще се прави на всеки две години, съобщи Георги Костов.

Според него сериозните нарушения по време на законните сечи, са свързани с лесовъди, които нямат необходимото образование да упражняват тази дейност.

Промяната се налага, заради "сериозната реакция срещу голяма група лица, които придобиват правомощия по Закона за горите, да издават позволителни, да имат марки и да маркират, но нямат необходимата квалификация", мотивира се Костов.

Лесовъдите, които не издържат курсовете, не би трябвало да практикуват дейността, до успешното им преминаване, смята Костов.

Дава се право на служителите от държавните горски и ловни стопанства да могат да съставят актове на нарушителите. Това ще стане с промени в Закона за административните нарушения и наказания.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. marij
    #1

    След като дървената мафия изсече най- старите и най-ценните гори сега се сетихте да въвеждате ред след като Турция извлече горското ни национално богатство!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.