Държавата ще строи заедно с бизнеса ТИР-паркинги край магистралите

Държавата ще строи заедно с бизнеса ТИР-паркинги край магистралите

Изграждането на паркинги и зони за паркиране на тежкотоварни автомобили по междуградските пътища ще става на принципа на публично-частното партньорство. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на среща с браншовите организации, цитиран от ведомството му.

В момента страната ни разполага само с 40 подобни паркинга, които са крайно недостатъчни, коментира Московски. Предвижда се броят им да достигне 100-120, като до средата на следващата година спешно ще бъдат изградени около 20 такива зони.

 

Паркингите ще се строят на базата на публично-частно партньорство между транспортното и регионалното министерства и бранша. Местата на новите зони за паркиране ще бъдат съобразени с възловите места на засилен трафик, където отбиването е наложително. Регионалният министър Лиляна Павлова уточни, че паркинги от този тип вече се изграждат по магистрала "Тракия" и има готовност за строеж по останалите критични точки.

 

Предстои въвеждането на допълнителни ограничения за движението на тежкотоварни автомобили в страната. Това ще стане факт след приключване на анализ от междуведомствен експертен екип в срок до 10 дни, съобщи още Московски.

 

Транспортният министър обяви мерките като не особено популярни, но необходими заради безопасността и сигурността по пътищата. Ограниченията ще се въвеждат поетапно – например през празниците и уикендите, а след изграждането на паркингите ограничението ще бъде въведено целогодишно, каза министър Московски.

 

Експертният съвет ще предложи в кои часовете и дните ще бъде забранено движението на тежкотоварни автомобили. Запазват се съществуващите забрани за движение на камиони през летните месеци. Представителите на браншовите организации подкрепиха направените предложения и заявиха готовност да участват в публично-частното партньорство. Тези мерки целят облекчаването на трафика по националната пътна мрежа и намаляването на предпоставките за възникване на пътнотранспортни произшествия.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?