Държавата ще субсидира 5-6 хил. първокурсници повече

Министерството на образованието и науката (МОН) има готовност да субсидира 5-6 хил. първокурсници повече през тази година, каза в сряда пред журналисти просветният министър Даниел Вълчев.

Това ще стане възможно, ако парламентът одобри промените в Закона за висшето образование. Според проекта, предложен от НДСВ, университетите ще могат сами да определят таксите си и да приемат повече студенти до разрешения им капацитет.

Първоначално Вълчев настояваше държавата да плаща само издръжката на досегашната бройка студенти, която се фиксира ежегодно от правителството и е около 33-34 хил. души, а ако висшите училища решат да приемат над тази бройка, сами да поемат обучението.

От БСП обаче заявиха, че на практика така се връща платеното обучение и заплашиха, че няма да подкрепят промените.

Няколко часа преди комисията по образование в Народното събрание да гледа на второ четене промените в закона, Вълчев отстъпи и декларира, че държавата ще субсидира всички студенти, включително и тези, които ВУЗ-овете решат да приемат допълнително, но не повече от една четвърт от свободния капацитет.

По изчисления на МОН за тази година това означава 10 хил. студенти повече. По думите на Вълчев обаче заради демографската криза реално приетите ще не повече от 5-6 хил. студенти.

Предвидили сме субсидиране и за тази допълнителни 5-6 хил. деца, обясни Вълчев, като добави, че за тяхната издръжка ще са необходими още 5-6 млн. лева. Няма да искаме допълнителни средства от бюджета, парите ще дойдат от вътрешни икономии във ведомството, подчерта просветният министър.

Така към държавната субсидия от около 49 милиона лева ще се прибавят допълнително около 5-6 милиона лева, като това няма да се отрази сериозно на бюджета на МОН. Този въпрос трябва да се обсъди с министъра на финансите Пламен Орешарски, допълни Вълчев.

Спорните текстове ще се гледат в четвъртък

По-късно през деня образователната комисия отложи разглеждането на по-важните текстове в закона. Депутатите единодушно решиха да гласуват в четвъртък спорните членове за определянето на таксите за обучение и бройката на приеманите студенти.

Въпреки че първоначално от НДСВ предложиха размерът на таксите да не надхвърля издръжката по дадената специалност, един от вносителите Татяна Калканова настоява таксите бъдат най-много една трета от сегашните тарифи.

От ДПС искат дори по-ниско увеличение – не повече от 20%, а левицата иска таксата да не надвишава 30% от издръжката. ДСБ предлагат възможността за диференциация на таксите да отпадне.

Разгорещена дискусия в комисията предизвика и текстът за обучение на студенти в изнесени центрове. В момента законът оставя вратичка, която позволява университетите да имат студенти извън базата на висшето училище.

Практиката придоби лоша слава покрай магистърските програми на Великотърновския университет, които се провеждат в София. По думите на Вълчев те са нелегитимни, тъй като ВУЗ-ът няма акредитация за обучение в столицата. Затова според него законът трябва категорично да забранява обучение в т.нар. изнесени центрове.

Според Лютви Местан обаче това ще ограничи правото на висшите училища за общи магистърски програми или съвместни инициативи с БАН. Не виждам защо научно-изследователската дейност и лабораторните упражнения да не могат да се провеждат извън университета, каза той.

Не мисля, че досегашният горчив опит трябва да води до тотално ограничаване на кооперирането между ВУЗ-овете, смята и Валентина Богданова от БСП. Председателката на Съвета на ректорите проф. Йорданка Кузманова смята, че забраната противоречи и на европейската практика за съвместни инициатива между висшите училища.

Вълчев обаче бе категоричен, че един по-либерален текст отново би създал проблеми. Така ще дадете възможност университетът Х от Варна да обучава студенти в София, без да има акредитация за това. Ще има занятия в лабораториите, но няма да има ограничение те да се водят и в почивната база на БАН, обясни той на депутатите.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?