Държавата ще тълкува дали ще плаща 100% или 60% от осигуровките по схемата "60:40"

643 фирми са подали заявления за 7200 работници пред Агенцията по заетостта

Деница Сачева

Социалното министерство е възложило тълкуване на приетите от депутатите в понеделник късно вечерта промени в закона за извънредното положение, свързани със схемата "60:40". Въпросът е дали държавата ще поеме 100% или 60% от осигуровките, дължими от работодателя за съответния месец.

Това заяви социалният министър Деница Сачева във вторник в уебинар, организиран от "Икономедия".

Депутатите отговориха на исканията на бизнеса бюджетът да поеме и осигуровките върху частта от заплатата, която ще са за негова сметка. Появиха се обаче и тълкувания, че гласуваният текст предвижда държавата да поеме осигуровките не само върху своите 60%, но и върху останалите 40% от заплатата, които ще продължат да се плащат от работодателя.

По-конкретно, новият текст на §6, ал. 1 от преходните разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение гласи:

"По време на действието на този закон, но за срок не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и дължимите осигурителни вноски за сметка на осигурителя за лица, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване от осигурители, отговарящи на критерии, определени с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация."

Според Деница Сачева в този вид текстът е твърде общ и по-скоро означава, че държавата поема 60% от осигуровките. Тя обаче е възложила правен анализ и до 1-2 работни дни ще е готово тълкуването на текстовете. Въз основа на това ще се изготвят и съответните промени в постановлението на правителството, което регламентира схемата.

Всички, подадени до момента, заявления ще се коригират служебно и за тях ще важат приетите текстове за осигуровките, поясни Сачева.

Тя изтъкна, че мярката не е с цел да подкрепя "единствено и само" работодателите, а по-скоро да запази дохода на работещите за три месеца. Това е само една от множество мерки за подкрепа на бизнеса, които ще се обявят допълнително и са свързани в голяма част с кредити, грантове и ликвидна подкрепа. "Върху тази схема се фокусираха много големи очаквания, включително нереалистични. Тя не е универсално лекарство за всички бизнес казуси", посочи Сачева.

По думите ѝ мярката важи за три месеца – от 13 март до 13 юни.

До 6 април, включително, в Агенцията за заетостта са подадени 643 заявления за подкрепа за около 7200 работещи.

Правителството смята да насочи около 1 млрд. лв. за финансиране на мярката, която първоначално е била предвидена да подкрепи около 300 000 работещи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес