Държавата ще тълкува дали ще плаща 100% или 60% от осигуровките по схемата "60:40"

643 фирми са подали заявления за 7200 работници пред Агенцията по заетостта

Деница Сачева

Социалното министерство е възложило тълкуване на приетите от депутатите в понеделник късно вечерта промени в закона за извънредното положение, свързани със схемата "60:40". Въпросът е дали държавата ще поеме 100% или 60% от осигуровките, дължими от работодателя за съответния месец.

Това заяви социалният министър Деница Сачева във вторник в уебинар, организиран от "Икономедия".

Депутатите отговориха на исканията на бизнеса бюджетът да поеме и осигуровките върху частта от заплатата, която ще са за негова сметка. Появиха се обаче и тълкувания, че гласуваният текст предвижда държавата да поеме осигуровките не само върху своите 60%, но и върху останалите 40% от заплатата, които ще продължат да се плащат от работодателя.

По-конкретно, новият текст на §6, ал. 1 от преходните разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение гласи:

"По време на действието на този закон, но за срок не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и дължимите осигурителни вноски за сметка на осигурителя за лица, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване от осигурители, отговарящи на критерии, определени с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация."

Според Деница Сачева в този вид текстът е твърде общ и по-скоро означава, че държавата поема 60% от осигуровките. Тя обаче е възложила правен анализ и до 1-2 работни дни ще е готово тълкуването на текстовете. Въз основа на това ще се изготвят и съответните промени в постановлението на правителството, което регламентира схемата.

Всички, подадени до момента, заявления ще се коригират служебно и за тях ще важат приетите текстове за осигуровките, поясни Сачева.

Тя изтъкна, че мярката не е с цел да подкрепя "единствено и само" работодателите, а по-скоро да запази дохода на работещите за три месеца. Това е само една от множество мерки за подкрепа на бизнеса, които ще се обявят допълнително и са свързани в голяма част с кредити, грантове и ликвидна подкрепа. "Върху тази схема се фокусираха много големи очаквания, включително нереалистични. Тя не е универсално лекарство за всички бизнес казуси", посочи Сачева.

По думите ѝ мярката важи за три месеца – от 13 март до 13 юни.

До 6 април, включително, в Агенцията за заетостта са подадени 643 заявления за подкрепа за около 7200 работещи.

Правителството смята да насочи около 1 млрд. лв. за финансиране на мярката, която първоначално е била предвидена да подкрепи около 300 000 работещи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?