Държавата ще укротява цената на тока с проверки на електромери

ЕРП-тата пак са на мушката

Иван Иванов и Теменужка Петкова обявиха абсурдни мерки за успокояване на цените на тока, сн. БГНЕС

Заради притесненията на бизнеса и синдикатите от високите борсови цени на електроенергията в последния месец, Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започват от 15 януари съвместни проверки на електромерите на потребители на случаен принцип дали плащат това, което консумират. Това обявиха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и регулаторният шеф Иван Иванов на нарочна пресконференеция в петък.

Инспекцията ще продължи до 25 януари и първо ще започне в "Енерго-Про", ще продължи в ЕВН и ще приключи в ЧЕЗ.

Каква е пряката връзка между точното отчитане на електромерите на бита, чиито цени се определят от КЕВР, и движението на цените на тока на свободния пазар, така и не стана ясно, въпреки зададените въпроси. Петкова и Иванов предложиха индиректна връзка като обясниха, че електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" реално формират 10 процента от борсовата търговия, тъй като са длъжни да купуват нужната им енергия за технологични разходи от свободния пазар, а сега в студеното време делът им на свободния пазар надхвърлял 30 на сто.

Технологичните разходи или още загуби на тези компании съставляват на практика електроенергията, която те използват при разпределението ѝ през мрежите средно и ниско напрежение, докато стигнат до клиентите. В студено време при обледяване на кабелите тези загуби нарастват и затова са необходими по-големи количества ток за тези нужди, които ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" по закон трябва да купуват от борсата.

Мълчание за това подозират ли се борсови злоупотреби на ЕРП-тата

Петкова и Иванов така и не отговориха на въпрос на Mediapool дали подозират трите компании в борсови злоупотреби при покупката на ток за технологични разходи.

Петкова обясни, че целта на проверката е да покаже, че "държавата е на своето място и ще гарантира, че българските граждани получават качествени услуги". Тя уточни, че инспекцията се отнася само до "техническото състояние и експлоатация на електромерите" и нямало да се проследяват борсовите сделки на електроразпределителните предприятия (ЕРП).

Иванов каза, че ръководената от него комисия ще провери дали ЕРП-тата спазват ангажиментите по лизензиите си. Той също така посочи, че поначало в първите месеци на годината има повишено потребление на ток заради студа и е нормално да нараснат и технологичните разходи на електроразпределителните предприятия.

Обявените проверки на електромерите изглеждат абсурдни на фона на поисканите от представители на индустриалците и на синдикатите мерки за решаване на проблемите на борсата за ток. Този въпрос бе повдигнат преди дни на съвета за тристранно сътрудничество, след констатации за повишение и резки промени на цените на тока на свободния пазар. Бизнесът и синдикатите поискаха за пореден път промяна в правилата за търговия на борсата, за да няма манипулации от страна на играчите на нея както при предлагането, така и при търсенето на електроенергия.

Как показанията на електромерите колерират с цените

Изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Делисивков коментира пред Mediapool че "не е ясно как извадка за показанията на електромерите може да колерира с борсовите цени на електроенергията". Според него при проверка на товарите на електроразпеделителните дружества за същия период на минали години и използваната енергия за технологични разходи спрямо борсовите ми сделки със същата цела могат да покажат в известна степен дали има манипулации от тяхна страна на свободния пазар. От министерството и регулатора обаче казаха, че това не е обект на инспекцията.

Петкова и Иванов реално не предложиха никакви мерки, които да засягат свободния пазар. Те дори не оставиха място за въпроси дали ще удовлетворят някои от исканията на бизнеса и кои са възможните мерки, които може държавата да предприеме за подобряване на борсовата търговия, за която има съмнения за манипулации.

Плетеница на взаимните обвинения

Вместо това се подхващат електроразпределителните и електроснабдителните дружества, които имат директен досег с потребителите. А в случая недоволството на бизнеса е свързано с борсата за ток и подозрения за манипулации там от страна на държавните производители на електроенергия. Те са обвинявани, че не предлагат достатъчно количества или уговарят предварително сделките с определени играчи. Държавните електроцентрали обаче твърдят, че вадят достатъчно енергия за различни нужди и дори имали търгове,  към които няма интерес. Обвинения за манипулации бяха отправени и към търговците на ток по време на заседание на парламентарната енергийна комисия в края на декември. Тогава в крайна сметка с половин уста и бизнесът си призна, че не винаги успява да планира потреблението си.

Според пазарни участници ЕРП-тата купували ток за технологични нужди без да се интересуват от постигната цена, тъй като тези разходи влизат в определената им от регулатора цена за бита и дребния бизнес. Представители на електроразпределенията обаче твърдят, че не могат да извършват манипулации на борсовия пазар, тъй като в сегмента за сключване на двустранни договори с производител те предлагат максимална цена на търсената от тях енергия. Пред Mediapool те дадоха пример как в обявени от тях търгове, заедно с такива от държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО), не е имало кой да им продаде ток. Когато обаче само ЕСО останали в търговията веднага се намерил продавач, при това на по-ниска от търсената от електроразпределните дружества цена.

Реално проверките на електромерите на ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" на случаен принцип няма как да повлияят на цените на борсата. Най-много да се открият нарушения в отчитането на уредите, подобни на откритите в края на 2017 г., когато заради липса на втори подпис при смяна на електромери, ЕВН бе глобена с две санкции за общо 6 млн. лв. В крайна сметка едната от тях бе отменена от Върховния административен съд, а втората е намалена до 60 хил. лв.

И мярка за набелязване на мерки

Извън проверката на електромерите, регулаторът е предвидил "още една мярка за стабилизиране на свободния пазар в сегмента "ден напред", каза Иван Иванов. Тя е свикано за понеделник в КЕВР заседание с участието на представители на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", на "Българския енергиен холдинг" и дъщерните му АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", "Национална електрическа компания" и "Електроенергийния системен оператор", както и на "Българската независима енергийна борса" (БНЕБ). Нейната цел е "да се набележат мерки за увеличаване на предлаганите количества ток в борсовата търговия за доставки на следващия ден и намаляване натиска на търсенето", каза Иван Иванов. Търсело се и мнението на пазара от какви продукти има нужда, допълни той. На практика обаче на срещата не са поканени търговци на ток или представители на големите енергийни консуматори, които всъщност искат промени. Иванов обясни това с думите, че "търговците не са поканени, защото имат разнородни интереси – едни продават на вътрешния пазар, други – за износ, а с ЕРП-ата може да обсъдим конкретни мерки".

"Формата на заседанието се обуславя от обстоятелството, че за да се постигне определена ликвидност на БНЕБ е необходимо на нея да се предлагат достатъчно количества електроенергия в различни сегменти, в различни пакети... Всички участници в това заседание в понеделник трябва да представят своите собствени анализи за ситуацията и да представят проект на мерки за стабилизиране на състоянието на енергийната борса в пазара "Ден напред", каза Иван Иванов.

Нито той, нито Петкова казаха какви могат да бъдат въпросните конкретни мерки.

Иванов коментира още, че "твърдения за повишение на сметките за ток с 15-20 процента от 1 юли нямат никакво основание". "Периодично подобни злокобни пророчества се правят с определена цел", каза той и припомни, че в последните години регулаторът е повишавал цената на тока за бита в рамките на годишната инфлация.

Тарифите за домакинствата са свързани с тези на сводобния пазар, тъй като средната борсова цена служи за определяне на компонентата от регулираната цена, свързана с разходите за зелена енергия..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?