Държавата ще узакони нелегалните ски писти на Банско

Държавата ще узакони нелегалните ски писти на Банско

Концесионерът на ски зона Банско "Юлен" АД е превишил площта на зоната, залегнала в договора с държавата, с 64.7 хектара, е официалното становище на екоминистерството. Това съобщи министър Нона Караджова след правителственото заседание в сряда. 

Според концесионния договор тази площ е 99.5 хектара. За нарушението са били подавани многократни сигнали от непревителствени организации, а също и от ЮНЕСКО, а твърденията са били окончателно потвърдени от проверка на министерството. 

"Ние извършихме проверка на тези твърдения и възложихме на специализирана фирма за извършване на геодезично заснемане, а в последствие възложихме и контролно замерване и се оказа, че твърденията на неправителствените организации за верни", посочи Караджова. 

Според еколози МОСВ незаконно разрешава застрояване на парк Странджа

Коалицията "За да остане природа в България" предупреди в открито писмо в сряда, че продължава застрояването на крайбрежието на природен парк Странджа. Повод е решение от 22 юни 2011 г. Министерство на околната среда и водите (МОСВ), с което се разрешава застрояването на нови 4 декара ливади и пасища край Резово от хора, близки до депутата от ДПС Йордан Цонев.

Според МОСВ строителството нямало да доведе до увреждане на видовете и местообитанията, опазвани в защитената зона, и е допустимо съгласно режима на Природен парк "Странджа". В решението обаче няма данни да е оценен сборният ефект от разрешеното до момента застрояване на тревните местообитания по крайбрежието на Странджа, твърдят от екоорганизациите.

Още

Неправомерно усвоената площ е застроена със ски съоръжения, чиято законност е спорна. По данни на природозащитници щетите за бюджета са от 100 000 до 500 000 лв. годишно, а заради еконарушенията в Пирин Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България.

Вместо санкции за концесионера “Юлен“ АД, обаче държавата е предвидила законова промяна, с която да се легализират пистите и лифтовете, изградени на площта извън концесионния договор.

Решение за прекратяване на договора или за орязване на неправомерно използваните територии означава да се закрие ски зоната, или да се събарят писти и лифтове. 

Министрите на спорта Свилен Нейков, на икономиката Трайчо Трайков и на регионалното развитие Росен Плевнелиев били категорични, че това е безумно, заяви Караджова. "Заради това решихме да се предложат текстове в Закона за концесиите, с който ще се даде възможност да се правят промени в концесионните договори. Животът е пъстър и е абсурдно при нужда да не се дава възможност да се правят промени в концесиите, когато това е в интерес на обществото", каза Караджова.

Концесионният договор с "Юлен" АД е бил сключен през 2001 година и според Караджова договорът и целият казус е "много объркан". Териториално-устройственият план от 2005 година, например, позволява застрояването на по-голяма площ от предвидената в договора. 

"Казусът е тежък, и преди е бил известен, но не са предприели действия. Ние имахме волята да проверим", посочи Караджова.

Тя обаче не знаеше какви санкции могат да се приложат спрямо фирмата съгласно договора за концесия с нея. Със сигурност държавата ще търси възможност за увеличение на размера на концесионната такса, каза Караджова.

“Юлен” АД е собственост на офшорна компания, регистрирана в Кипър - “Мренго трейдинг” ООД. В управителното тяло на фирмата се среща името на адвокат Петър Георгиев Петров. Той е в управата и на “Витоша ски“ - собственик на ски съоръженията на Витоша. В управата на “Витоша ски“ е и Георги Бобев, който участва и в ръководството на Българската федерация по ски. Неин председател е Цеко Минев – президент на "Първа инвестиционна банка". През февруари правителството отпусна 2 млн. лв. на федерацията за провеждането на кръг от Световната ски купа на Банско.

Нона Караджова се оправда с колегите си от кабинета

В сряда вечерта Караджова се оправда за решението с колегите си от кабинета. Тя допусна, че са възможни финансови претенции от концесионера при прекратяване на договора. Тя отбеляза още, че проверката на МОСВ е констатирала, че бюджетът на държавата не е ощетен, защото площта на концесията не влиза в методиката за изчисляване на концесионното възнаграждение.

"Аз не защитавам "Юлен", безразлично ми е е какво ще се случи с този договор и дали ще бъде продължен, но икономическият, регионалният и спортният министър са категорични, че е изключено да затваряме скизоната", каза министър Караджова, цитирана от БТА. Тя изрази убеждението си, че ако все пак това се направи, концесионерът ще обжалва, спорът ще продължи години наред и не е ясно какво ще се случи. За да сме "на чисто" е по-добре да се актуализира този концесионен договор, да е ясно какво се включва в площите и да се направи методика, която е по-изгодна за държавата, коментира още Караджова.

Еколози: В България всяко беззаконие е възможно

Това е пореден скандален пример за корупцията и беззаконието в България, ден преди еколози от цялата страна да връчат петиция за злоупотребите на инвеститори в Рила и Пирин на евродепутати, пристигащи на мисия у нас. Това заявиха по-късно от Българския център за зелена икономика.

На “Юлен” АД е обещана специална поправка в закона за концесиите, която да развърже ръцете на правителството да узакони заграбването и изсичането от фирмата на гори в Национален парк “Пирин” – част от световното природно наследство. Решението на кабинета показва, че в България всякакво беззаконие е възможно и с готовност ще бъде узаконено уж “в интерес на обществото” от управляващите, които служат на олигархията, се посочва в съобщение на организацията.

Това се представя като грижа за работните места на хората, но все по-малко са тези, които вярват в това. Грабежът на държавни гори от некадърни инвеститори, които не могат да намерят клиенти за хилядите си празни апартаменти и покровителстването на този грабеж от правителството е провал за управляващите, смятат еколозите. Те са твърдо решени да накарат ЕК да се намеси и спре беззаконието.

България не може да кандидатства за Шенген при наличие на такова беззаконие в страната, покровителствано от кабинета, заявяват от организацията.

Подобно правителствено решение подпомага разрушаването на българската защитена природа и показва, че някои хора са винаги над закона без значение кое правителство е на власт, заявиха от коалиция “За да остане природа в България“. Според екоактивистите решението на правителството е взето под диктата на Цеко Минев – акционер в “Първа инвестиционна банка“, председател на Българската федерация по ски – той е и човекът, който стои зад скизоната "Банско" и зад опитите за незаконно разширяване на местата за каране на ски в Природния парк "Витоша", заявяват природозащитниците.

Междувременно в интернет тръгна петиция за оставката на министър Нона Караджова и информация за планиран протест на 30 юни заради нарушенията на "Юлен". Организаторите настояват за разтрогване на договора за ски зона Банско и за съдебен протест срещу частника.

Споделяне

Още по темата

Още от България