Държавата си е върнала само 5% от несъбраните от фирмите на Божков 700 млн. лв.

Министър Асен Василев твърди, че предшествениците му с активни действия са допринесли за щетата

Асен Василев, Снимка: БГНЕС

Държавата до момента си е върнала едва около 5% (34 млн. лв.) от несъбраните от Васил Божков близо 700 млн. лв. такси и данъци от хазартните му фирми. За други 241 млн. лв. съдът е потвърдил на първа инстанция, че сумата е дължима на държавата.

Това съобщи министърът на финансите Асен Василев в петък в отговор на парламентарен въпрос от депутата от "Демократична България" Мартин Димитров.

В момента между хазартните фирми на Васил Божков, държавата и други негови кредитори се водят десетки дела. Държавата претендира несъбрани държавни такси и данъци в размер на 693 млн. лв., от които 557 млн. лв. е главницата на вземането и 136 млн. лв. са лихви.

Делата се водят от Националната агенция за приходите (НАП), която за част от съдебните процеси е наела външни кантори.

Скандалът за неплатени около 700 млн. лв. от фирми на бизнесмена Васил Божков избухна в края на 2019 г. след сигнал от неговите конкуренти братя Найденови. "Пропускът" бе изчислен на 700 млн. лв. и документиран в началото на 2020 г. от Агенцията за държавна финансова инспекция. Тогава бившият финансов министър Владислав Горанов прехвърли вината за щетата изцяло върху хазартните фирми, които неправилно прилагали закона. Божков пък се защити, че е плащал изрядно не само данъците си, но и рекет на Горанов и на бившия премиер Бойко Борисов.

Повторна финансова инспекция, назначена от правителството на ГЕРБ на 23 април 2021 г. и изменена от служебното правителство на 26 май, потвърди, че сумата от 557 млн. лв. е дължима на бюджета, а Министерството на финансите с активни действия е допринесло за нанасянето на щетата върху фиска. Министър Асен Василев съобщи още, че по тази причина е предал доклада от инспекцията на прокуратурата.

През февруари 2020 г. закритата към днешна дата Държавна комисия по хазарта издаде основните актове за държавни вземания, които впоследствие фирмите на Божков оспориха в съда. Двата акта, с които са установени неплатените такси от основната фирма, чрез която работеше лотарията - "Ню Геймс" (акт №3 и акт №4 от 14.02.2020 г.), не са влезли в сила и до ден днешен поради факта, че все още няма решение по основните данъчни дела на лотариите срещу държавата пред Административен съд София град (№2465/2020 г. и №2463/2020 г.). За разлика от "Ню Геймс", която бе обявена във фалит, другата основна хазартна фирма на Божков – "Национална лотария" АД, на 7 юли тази година е получила отказ от Софийския градски съд да стартира дело за несъстоятелност, сочи справка на Mediapool.

От големите данъчни дела между фирмите на Божков и държавата до момента решение на първа инстанция има единствено по случая с "Еврофутбол". На 8 март тази година АССГ се произнесе, че компанията за залози дължи на държавата близо 330 млн. лв. (261 млн. лв. такси и 67.7 млн. лв. лихви), защото за срок от пет години е внесла значително по-малко от дължимото по закон. Всъщност, министър Василев в петък уточни, че съдът е признал 241 млн. лв. от сумата. В същото време съдът установи, че законът не е прилаган коректно не само от хазартния оператор, но и от поне трима министри на финансите, които са допринесли за щетата за бюджета.

Друга важна част са споровете за отнетите лицензи на компаниите на Божков. Вече има решения на първа инстанция за връщане на лицензи за определени игри, тъй като актовете на НАП за невнесени данъци не са били в сила към момента на отнемането на лицензите на компаниите. Това важи особено за онлайн игрите и залаганията върху спортни състезания, които не бяха обхванати от държавния монопол. С решение 1352 от 5 март тази година например АССГ е отменил решението на закритата вече Държавна комисия по хазарта за отнемане на лиценза на "Национална лотария" АД за организиране на онлайн казино. Въпросният лиценз е бил издаден през декември 2019 г.

Изглежда, че ако фирмите на Божков спечелят делата за част от отнетите си лицензи, държавата може да бъде осъдена да плаща компенсации и на това основание.

Отделно фирмата "Ню Геймс", през която установилият се в Дубай обвиняем хазартен бос Васил Божков организираше лотарията си, води дело за стотици милиони левове срещу България и пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

На този етап прокуратурата е предявила срещу бизнесмена обвинения за 19 предполагаеми престъпления, но и до днес няма внесен обвинителен акт в съда.

На 2 юни САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков за "сериозна корупция".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?